Han äger aktier – i Djurgården

Daniel Andersson en av aktieägarna: ”Inget jag bryr mig det minsta om”

FOTBOLL

Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Varenne har under 2000-talet pumpat in tio miljoner kronor i Djurgården Fotboll AB och äger tio procent av bolaget.

Bakom miljonerna finns några av Sveriges största fotbollsstjärnor.

– Jag vill inte kommentera vilka investerare vi har, säger Tommy Jacobson till Sportbladet.

SPELAR I MALMÖ FF Daniel Andersson är bara en av flera storstjärnor med vinstintresse i Djurgården via riskkapitalbolaget Varenne. ”Det är inget beslut jag tagit och inget jag bryr mig om”, säger Andersson. FOTO: ROBIN NORDLUND

Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson bekräftar för Sportbladet att hans bolag Varenne (tidigare Quesada) under 2001 gick in med totalt tio miljoner kronor i Djurgården Fotboll AB. För den summan fick riskkapitalbolaget tio procent av aktierna.

80 000 aktier

Bolaget har totalt 165 aktieägare och bland personerna som gått in med miljonbelopp i Varenne finns flera stora fotbollsstjärnor.

Patrik ”Bjärred” Andersson äger nästan 80 000 aktier i Varenne men han är inte ensam. Även Kenneth Andersson, Yksel Osmanovski, Tobias Linderoth och Fredrik Ljungberg äger aktier i bolaget och är därmed även delägare i Djurgården Fotboll. Något som bekräftas av Jacobson.

– Det stämmer men det är inget jag ska ha några synpunkter på utan det får var och en som investerat uttala sig om. Men det är ju en ganska liten del de äger och jag tycker mer att det är en rolig grej, säger Jacobson.

Inga invändningar

Mer kontroversiellt är att Malmö FF:s Daniel Andersson har innehav i bolaget och därmed vinstintresse i Djurgården.

– Det är inget beslut jag tagit och inget jag påverkar. Jag var med redan från början då min agent Roger Ljung ledde in mig till Quesada. De har hjälpt mig mycket genom åren men att jag har vinstintresse i Djurgården är inget jag bryr mig det minsta om, säger Andersson.

Samtliga spelare är väl medvetna om posten i Varennes aktieportfölj. Men Tommy Jacobson säger att ingen av stjärnorna haft några invändningar.

– Det är en investering vi hade redan när vi startade bolaget och alla kände till det från början. Men det är ingen som sagt något.

Sportbladet har varit i kontakt med Fredrik Ljungberg som avböjt att kommentera.

FAKTA

LJUNGBERG ÄGER 17 000 AKTIER

Varenne hette tidigare Quesada och drivs av grundaren, tillika Djurgårdens ordförande, Tommy Jacobson.

Bolaget äger tio procent av aktierna i Djurgården Fotboll AB. Bland aktieägarna i Varenne finns:

Patrik Andersson knappt 80.000 aktier av Varennes totalt drygt två miljoner. Kenneth Andersson drygt 25 000 aktier. Fredrik Ljungberg, Daniel Andersson och Yksel Osmanovski drygt 17 000 aktier vardera. Tobias Linderoth drygt 8 000 aktier.