Så knäcktes Dif-försvaret

Tvingades göra två byten i halvtid: ”Såg att det inte funkade”

Dålig dag på jobbet Petter Gustafsson (höger) fick ta skulden för Djurgårdens usla försvarsspel i första halvlek när Denni Avdic gjorde två mål och vände matchen. I halvtid byttes han ut och tränarduon Carlos Banda
FOTBOLL

BORÅS. De egna tränarna sågade på sitt visi paus.

Motståndarna efter matchen.

Djurgårdens backlinje klappade igenom mot Elfsborg.

– Vi var lite osynkade, säger Petter Gustafsson, 24.

Djurgårdens vänsterback fick tillsammans med yttern Hrvoje Milic ta mycket av kritiken efter 1–3-förlusten mot Elfsborg – utan att någon specifikt namngav dem som syndabockar.

Det räckte gott med att tränarduon Carlos Banda och Lennart Wass plockat av Gustafsson och Milic i pausvilan för att förstå.

Båda Elfsborgs mål under den första halvleken kom efter framspelningar längs kanterna. Inne i mitten hängde det centrala försvaret inte med Denni Avdic.

Hängde inte med

Vid 1–1 smög Elfsborgsanfallaren upp bakom Patrik Haginge. Vid 2–1 var det Joona Toivio som inte hängde med Avdic.

– Men jag tycker inte man ska lasta mittbackarna för det. Passningarna var precisa och bollen kom för enkelt från våra kanter, säger Lennart Wass.

Pausutbytte Petter Gustafsson:

– Vi var lite osynkade i backlinjen när vi skulle stoppa dem. Vi ytterbackar låg för högt upp och bjöd in deras yttrar.

– Tränaren såg att det inte funkade. Det är inget mer med det. Det var en dålig insats av mig, säger Gustafsson. Man kan väl säga att jag inte gör min bästa match i år...

Utnyttjade kanterna

Elfsborgs andretränare Peter Wettergren hade inför matchen uttalat sig om att man identifierat klara brister i Djurgårdens spel.

Det handlade om Djurgårdens försvar längs kanterna.

– Wettergren pratade om att deras backlinje inte var samspelt. Varje gång Anders Svensson eller Martin Ericsson fick bollen rättvända skulle Jawo och jag sätta fart framåt på våra kanter. Kom vi förbi där skulle Denni (Avdic) vinna kampen inne i straffområdet, säger Elfsborgs Emir Bajrami.

– Den taktiken fungerade perfekt.

– Egentligen är inte det svåraste att hamna i en mot en-lägen mot Elfsborg. Problemet är när de överbelastar på kanterna och fyller på med mycket folk. Det gör de riktigt bra, säger Petter Gustafsson.

FAKTA

HÄR ÄR DJURGÅRDENS ÄNDRINGAR I BACKLINJEN EFTER FÖRSTA HALVLEK

Vid avspark:

Petter Gustafsson

Joona Toivio

Patrik Haginge

Kebba Ceesay

Vid starten av andra halvlek:

Kebba Ceesay

Joona Toivio

Jani Lyyski

Patrik Haginge