Planen för dålig – och för smal

Borta bra, hemma värst enligt Dif: ”Trivs med ytor”

FOTBOLL

Hemmaspelet har inte hållit måttet – men har planen det?

Djurgården har identifierat ett av problemen bakom att de inte får sitt passningsspel att fungera:

Stockholm Stadions gräsmatta är för smal.

Poängmässigt märks ingenting.

Djurgården har tagit årets två segrar hemma på Stockholms stadion, mot bottenlagen Åtvidaberg och Trelleborg, men det räcker inte. Kasper Hämäläinen kräver mer av sitt lag inför dagens möte med Mjällby.

– Det har varit lite si och så. Det har varit för vågigt mellan våra bästa och sämsta stunder, vi måste hitta balansen, säger mittfältaren.

Spelar ni bättre på bortaplan?

– Ja, men vi har inte fått många poäng på det. Att vi är sämre hemma beror på gräsmattorna. Och framför allt på att planen är liten. Vi behöver en ganska stor plan för att få utrymmena.

”För mycket närkamp”

Stockholm Stadions plan är 65 meter bred och med det smalast i allsvenskan, om än delat med ett par andra. Enligt Hämäläinen hämmar det Dif mer än andra.

– Vi tycker om att hålla bollen och dominera, så om det är stor plan har vi mycket mer utrymme att ha bollen. Det blir för mycket närkamper hemma, säger han.

Hur tydligt märks skillnaden mot att spela i Malmö, Göteborg och Borås?

– Ah. Såklart ska vi kunna spela där också, det kommer, men vi har ett ungt lag så det tar en stund att hitta rätt.

Hur anpassar ni träningen inför en hemmamatch?

– Inte mycket. Vi går igenom kontringsmöjligheter och hur vi ska bryta, men mest handlar det om att få in folk i boxen.

Medhåll av tränaren

Det har aldrig varit aktuellt att bredda Stadions gräsmatta för att gynna Dif. Tränaren Lennart Wass tänker inte anpassa träningarna efter hur bred plan de ska spela på, men köper Hämäläinens förklaring.

– Jo, det kan nog stämma. Men när vi var i Malmö använde vi inte ytorna tillräckligt mycket. Vi trivs med ytor, men ändå handlar allt om mod. När vi visar beslutsamhet fungerar anfallsspelet.