”De fattar ingenting”

Djurgården sågas för nya träningsmetoden – satsar enbart på fys

1 av 3 | Foto: Foto: JONAS BILBERG
”strider mot all modern forskning” Christer Youssef och de andra Dif-spelarna tvingas till dubbla fyspass under sommaren – fotbollarna är bannlysta. Men klubbens förre fystränare sågar upplägget. ”Det strider mot all modern forskning”, säger han.
FOTBOLL

Bort med all fotboll, fram med bara fys.

Djurgårdens egenframtagna sommarträning ska skona spelarna från riskabla närkamper, men enligt förre fys-

tränaren är den ett

ogenomtänkt experiment som kommer

leda till skador.

– Det är helt galet. Emot alla moderna regler. Det är uppenbart att Djurgården inte fattar någonting, säger Inge Johansson.

”Jag har aldrig i min karriär varit med om något liknande”.

Så säger Johan Oremo om Djurgårdens sommarträning som han just har stånkat sig igenom. Idén under de två första veckorna var tydlig: bort med spelövningarna, bort med kampmomentet – ja, bort med all fotboll.

”De jublar inte”

– Vi kom fram till det i december när vi fick skador. En del hade idén att det är för riskfyllt att blanda fotboll och fys. Då bestämde vi att bara köra fys. Vi får se sjunde november om det var bra, säger tränaren Lennart Wass.

Vad säger spelarna?

– De jublar inte varje gång de ska göra fys två gånger om dan, två gånger om dan, två gånger om dan. Klart att de blir trötta, men det ger mental styrka också.

Fystränaren Palmar Hreinsson är en av männen bakom idén och medger att den är unik. Ändå står han på sig med att kamp-momenten i normalt spel blir för riskabla om man under samma period har tung styrke- och konditionsträning.

Hreinssons företrädare heter Inge Johansson och hade Djurgården under de tre SM-gulden på 2000-talet. Nu sågar han sin exklubbs upplägg och säger att det är ovetenskapligt och korkat.

”Fler skador”

– Deras filosofi ska vi glömma snabbt. Den strider mot allt Fifa förespråkar, mot all modern forskning, och kommer leda till fler skador, säger han och fortsätter:

– Jag hörde att de startat med tre kilometer löpning före träningar och kört styrketräning efter. Det är fysiologiskt helt bakvänt. Dumt. Du kan inte tillgodogöra dig styrketräning efter att ha sprungit tre kilometer.

Finns det inte risker med att träna fotboll samtidigt som man kör hård fys?

– Nej. Totalt fel. Fotboll och fys ska följas åt, gärna hela året. Och om jag får säga det: speciellt i dagens Djurgården där många spelare ligger långt från sin fysiska topp.

FAKTA

Tror ni på Dif:s teori – är det riskabelt blanda fys med rena bollpass?

1. Helsingborg 35 poäng, Per-Ola Ljung, ass. tränare: – Det får stå för Djurgården och vi har ingen åsikt angående deras träning. Vår fysträning är integrerad i fotbollsträning. Men vi har även fyspass där vi inte använder bollar.

2. Malmö FF 30 p Roland Nilsson, tränare: – Varför skulle vi ta efter dem? Vi kommer fortsätta med blandade pass. Det här är något Djurgården provar och så får vi alla se hur det går.

3. Örebro 25 p Thomas Andersson, fystränare: – Nja. Jag är nyfiken på att få veta mer hur de tänker. Man kan ju säga att fotboll i sig är fysiskt, så vi kör både rent fysiska pass i gymmet och på planen. Man måste nog göra båda.

4. Mjällby 24 p n Peter Swärdh, tränare: – För vår del ligger all fysträning implementerad i den andra träningen. Visst går det att köra fria vikter, men samtidigt ska man hålla igång och träna fotboll, tror vi.

5. Elfsborg 23 p Magnus Haglund, tränare: – Det handlar ju om hur man belastar, men jag tycker det är feltänkt. Svensk fotboll behöver inte mer fysträning. Man kan väva in fys i fotbollsträningen och behöver inte sära på begreppen så mycket.

6. Kalmar FF 19 p Ola Ragnarsson, assisterande tränare och fystränare: – Det är upp till Dif hur de tränar och alla har sina egna knep. Vi tränar enligt vårt mönster och blandar fotboll och fysträning. Vi har inte ägnat någon del mer uppmärksamhet.

7. Brommapojkarna 18 p Nebez Kurban, fystränare: – Är man inte tillräckligt skicklig kan det mycket väl vara riskfyllt. Det handlar om kunskap och alla klubbar har ju olika teorier. Det går trender i det där. Men så mycket kan jag säga att vi har boll i alla fysträningar.8. Halmstads BK 17 p n Anders Lindsjö, fystränare: – Nej, och jag ser inte hur man kan koppla isär fotboll och fysträning. Jag tror inte den teorin är utvecklingsbar och jag förstår inte hur de kan tycka så. Det låter ganska kontro- versiellt.

9. Gais 17 p Matti Demegård, ass. tränare med ansvar för fysträningen: – Vet man hur man gör och hur man belastar kroppen kan jag inte se något skadligt i att bedriva fysträning sam-tidigt som fotbollsträning. Om man periodiserar rätt.10. Djurgården 16 p n Lennart Wass, tränare: – Vi kom fram till det i december när vi fick skador. En del hade idén att det är för riskfyllt att blanda fotboll och fys. Då bestämde vi att bara köra fys. Vi får se sjunde november om det var bra.

11. Gefle 16 p Johan Holmström, fystränare: – Det finns substans i det. Hård styrketräning, och sen fotboll på det, ökar skaderisken. Men det beror ju lite på vad man gör.

12. Häcken 16 p Pontus Ekblom, fystränare: – Nja. Jag tycker det låter intressant att de tänker på ett nytt sätt och jag skulle gärna ta del av den teorin. Men generellt tror jag inte att man ska skilja på fotboll och fysträning och vi kombinerar alltid.

13. IFK Göteborg 15 p Jonas Hellberg, fystränare: – De har säkert en anledning som gör att de kommit fram till att metoden är bra. I övrigt vill jag inte kommentera andra klubbars träning. Vi kör kombinerat, på förmiddagen med boll och på eftermiddagen konditionsträning.

14. AIK 12 poäng Andreas Alm, ass. tränare: – Jag har inget som helt intresse av hur de tränar och kan inte uttala mig om den teorin. För oss är ambitionen alltid att så långt som möjligt träna med boll. Alla vet att fotbollsträ- ning också bygger upp kroppen.

15. Åtvidaberg 12 p Fredrik Wandus, fystränare: – Nej. Jag tror inte alls det är farligt. Jag skulle vilja se studien som visar något sådant. Rent kroppsligt är det samma hjärna som jobbar, samma lungor som ventilerar oavsett om man kör med eller utan boll.

16. Trelleborg 12 p Alf Westerberg, ass tränare: – Nej. Såhär dags på året när det äntligen är vettiga planer är det en... ny tanke att inte köra med boll. Vi utbildar och utvecklar spelarna på planen. Fot- bollsträning är indirekt och direkt fysträning för konditionen.Tror ni på dif:S teori – är det riskabelt att blanda fys med rena bollpass?svensk fotboll behöver inte mer fysträning – magnus haglunddet låter intressant att de tänker på ett nytt sätt – anders lindsjö

ARTIKELN HANDLAR OM