Bakbundna tränare

”Managern Stefan Alvén är ytterst ansvarig”

Klicka på bilden för en större version!
FOTBOLL

Rykten har talat om att tränarduon Lennart Wass och Carlos Banda sitter löst efter Djurgårdens svaga start av årets allsvenska.

Men nya uppgifter ger en bild av två pressade tränare utan bestämmanderätt i nästan samtliga frågor och som pressades till att byta spelsystem mitt under säsongen.

– Managern Stefan Alvén är ytterst ansvarig för all den sportsliga verksamheten, säger styrelseledamoten Ingvar ”Putte” Carlsson.

Ansiktena utåt för Djurgårdens misslyckade säsongsstart är tränarduon Lennart Wass och Carlos Banda. Men nya uppgifter talar om två tränare med händerna kraftigt bakbundna i många viktiga frågor. Istället är det managern Stefan Alvén, tillsatt i maj, som ansvarar för allt från laguttagningar, värvningar och sportsliga strategier.

– Som manager i Djurgården har jag flera uppgifter men likt en vd i ett företag ansvarig för den löpande verksamheten sköter jag inte allting. Jag sitter ner och resonerar med tränarna inför laguttagningarna. Förut tog tränarna ut laget i samråd med mig, nu tar jag ut laget i samråd med dem, säger Alvén.

Pressades till beslut

Tränarduon kom även till ett färdigt 4-3-3-system när de tillträdde innan säsongen. Efter en svag säsongs-inledning togs ändå beslutet att i april övergå till en variant på 4-4-2. Ett beslut som Wass och Banda, enligt uppgifter, pressades till efter samtal med Alvén och flera andra ledare inom Djurgården Fotboll.

– Vi bollar många frågor som val av spelare och spelsystem. Vi var till exempel överens om att styra ner våra ytterforwards i 4-3-3 eftersom vi var sårbara bakom dem, säger Anders Bengtsson, tränare för föreningens tipselitlag.

”Jag tycker vi är fria”

Men påverkan utifrån på Banda och Wass slutar långtifrån där. Enligt uppgifter till Sportbladet var till exempel samtliga vävningar i vintras i praktiken klara redan innan duon kom på plats.

– Stefan står för allt det långsiktiga. För oss är långsiktigheten den kontraktslängd vi har (året ut). Men vi har ändå varit med och tyckt till om alla värvningar, säger Carlos Banda.

Känner ni er bakbundna?

– Jag tycker nog att vi är fria. Vi är med och tar ut laget. Laguttagningarna bygger på samförstånd så det vore ju märkligt om han (Stefan Alvén) tog de besluten själv eftersom han inte är med på alla träningar, säger Lennart Wass.