Tvingas till Råsunda – och över dubblad hyra

Djurgården rasar mot förbundets flyttkrav

FOTBOLL

Djurgården får inte spela sin hemmamatch mot IFK Göteborg på Stockholms Stadion på grund av säkerhetsskäl.

Svenska fotbollförbundet har nu hänvisat laget till Råsunda och kräver samtidigt 525 000 i planhyra av klubben.

”Att tvinga oss att spela på sin egen arena och sedan också ta ut en högre hyra skulle ge ett märkligt intryck”, skriver Djurgårdens ordförande Tommy Jacobsson i ett kritisk inlägg på klubbens hemsida.

Djurgårdens möte med IFK Göteborg har stämplats som högriskmatch och Svenska fotbollförbundet godkänner därför inte Stockholms Stadion som matcharena.

”Ett märkligt beslut”

”Det kan man tycka mycket om, och jag själv tycker att det är något märkligt, för att uttrycka mig försiktigt. Vi tvingas dock acceptera beslutet och ville då spela på Söderstadion i första hand och på Grimsta i andra hand. Nu har Förbundet bestämt att den enda arena som kan komma ifråga är deras egen arena. Råsunda”, skriver Djurgårdens ordförande Tommy Jacobsson på klubbens hemsida.

Flytten innebär troligen ett publikbortfall för stockholmsklubben men det är långtifrån den enda kostnaden. Förbundet tar även ut 525 000 i planhyra, att jämföra med de 200 000 Djurgården betalar för sina matchen på Stadion.

Inte aktuellt med dispens

Något Djurgården anser är oacceptabelt. Jacobsson skriver på klubbens hemsida att Dif ”förutsätter vi att man inte kommer att debitera Djurgården en högre hyra än den som vi betalar på Stadion” samt att ”tvinga oss att spela på sin egen arena och sedan också ta ut en högre hyra skulle ge ett märkligt intryck.”

Förbundet är dock tydliga i sina besked.

– Vi har samma avtal med alla klubbar. Att bryta våra ramavtal tror jag inte är aktuellt, det blir i så fall ett politiskt beslut. Men för mig som tjänsteman förefaller det otroligt att göra det, säger marknadschefen Jan Larsson.

Hur ser du på att Djurgården tvingas till en arena med en högre hyra?

– Det är enligt tävlingsbestämmelserna möjligt att anvisa spelplan om risk för ordningsstörningar föreligger. Men det är också ett politiskt beslut.

Sportbladet har sökt Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.