Han ville lämna

Hjälte igen – men Rajalakso var nära att ge upp: ’Var sur’

FOTBOLL

Sebastian Rajalaksos pangskott avgjorde derbyt och satte punkt för en dyster tid.

I våras var mittfältaren frustrerad, sur och övervägde att lämna Djurgården.

– Tankarna snurrade

i väg. Vad vill man egentligen? Behöver man ett miljöutbyte för att komma tillbaks? säger han.

Det finns olika sätt att sätta punkt för en strulig tid på. Sebastian Rajalakso valde att sträcka vristen, dundra på, se bollen flyga mot bortre krysset och gå in via ribban.

Supermålet kom i slutminuterna och avgjorde derbyt mot Brommapojkarna.

– Man sköt i väg den bara och hoppades på det bästa. Ibland har man lite flyt också. Det hade man i dag, säger Rajalakso.

Fick inte chansen

Det var värre med flytet i våras. På ett träningsläger fick mittfältaren en grov bristning i låret och tvingades till rehab. Han slet sig tillbaka, kände sig i god form, men fick aldrig chansen i startelvan av nya tränarna Lennart Wass och Carlos Banda. Han var inte bra nog.

”Tagit stort ansvar”

– Det var en väldigt kraftig bristning som gjorde att han kom efter i känslan med bollen, säger Lennart Wass och fortsätter:

– Han var sur på oss – och det får man vara. Men det får inte gå ut över den egna prestationen, som det gör för vissa, och det har det inte gjort för Rajalakso. Han har verkligen tränat på och tagit stort ansvar.

Efter genombrottet våren 2008 bromsade karriären upp. Rajalakso beskriver förra hösten och denna våren som hans värsta perioder. Medan han försökte imponera på tränarna dök en nödplan upp i huvudet:

I stället för att fortsätta kämpa kunde han bli utlånad eller såld till en annan klubb.

– Det är tungt när man tycker att man borde få chansen men inte får det. Jag har köpt läget, men tankarna snurrade i väg. Vad vill man egentligen? Behöver man ett miljöutbyte för att komma tillbaks? Som det blev körde jag ändå på, för till slut kommer det. Men man hade ju tankarna, säger han.

Lennart Wass hörde om flyttplanerna, men tyckte att det vore en dålig idé. Trots bristande speltid ser han

i dag Rajalakso som en viktig kugge i laget.

Ville ha kvar honom

– Jag har förstått resonemangen (om ny klubb), agenterna resonerar ju. Ett tag var det en 18-mannatrupp man spelade med från januari till december, så är det inte längre. Då kommer alltid sådana här spörsmål upp. Men från Carlos och min sida har vi inte velat bli av med honom. Diskussionen har funnits runt honom och runt en annan spelare också, men vi ville hålla ihop gruppen.

Avslöjar

FAKTA

RAJALAKSOS BERG- OCH DALBANA

Vår 2008: Rajalakso gör fem mål på fem matcher. Blir idol och älskad, får en femplus-t-shirt och en krönikör vill ha med mittfältaren i svenska EM-truppen.

Höst 2009: Får allt mindre förtroende från tränaren Andrée Jeglertz (bilden) och spelar sämre. Gör bara ett mål på Djurgårdens 18 höstmatcher och i avgörande kvalmatchen mot Assyriska petas han.

Höst 2008: Börjar med två matchers avstängning efter att ha ropat ”vad är det för jävla skämt?” efter en utvisning. Gör två mål under hela hösten och pendlar mellan bänken och planen.

Vår 2009: Har förtroende från tränarna, men slutar göra mål. I ett krisande Dif är han en i mängden och gör två mål.

Höst 2010: På väg tillbaka. Får drygt 50 minuter mot Kalmar i omstarten, gör två kortare inhopp och startar till sist mot BP. Avgör med en kraftfull högerslägga i bortre krysset.

Vår 2010: Slår upp lårskada på träningsläger i Turkiet och missar inledningen. Saknar enligt nye tränare Lennart Wass en del teknik och tar därför ingen ordinarie plats i laget. Gör inga mål och får aldrig spela från start.