Djurgården: Det är åt helvete för mycket

Polisen ska ta betalt för insatser runt matcher

Foto: Foto: BILDBYRÅN
DYRA DERBYN Stora publikfester innebär givetvis fina intäkter för klubbarna. Men när polisen nu ska ta betalt för sina insatser kan klirret i klubbkassan komma att utebli.
FOTBOLL

Biljetterna säljer som smör och Djurgården kan räkna med stora derbyintäkter.

Men det kan också bli dyrt med tanke på Rikspolisstyrelsens riktlinjer.

– Det är inga argument det handlar om, det är högläsning ur lagboken, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården Fotboll.

Enligt Sveriges Radio gör Rikspolisstyrelsen allvar av sina planer att ta betalt för poliskostnader av svenska klubbar som drivs som aktiebolag.

I allsvenskan är det tre lag som drabbas: AIK, Djurgården och Örebro.

I korthet går riktlinjerna ut på att Rikspolisstyrelsen ska följa ordningslagen, vilket betyder att de berörda klubbarna ska betala för polisens insatser eftersom klubbarna betraktas som vinstdrivande.

– Det är inga argument det handlar om, det är högläsning ur lagboken. Det här är en jätteviktig principiell debatt, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården.

Exakt vilka kostnader det kommer att medföra för klubbarna är inte klart.

Stora kostnader

När Örgryte i höstas var tvungna att betala för polisens insatser slutade notan på blygsamma 2 000 kronor men Sportbladets statistik över kostnaderna för de senaste Stockholmsderbyna visar att kostnaderna är stora: de senaste matcherna mellan AIK och Djurgården har båda haft en slutnota på över en miljon kronor.

– Om man ska ta betalt för hundra procent av insatsen så blir det förstås helt avgörande. Nu vet vi förstås inte var det landar, men enligt riktlinjerna så handlar det inte om att polisen KAN ta betalt utan att de SKA göra det, säger Mats Jonsson.

En miljon för ett derby

Förutom att klubbarna själva ska stå för polisens kostnader är Jonsson kritisk till vilka summor det faktiskt handlar om.

– Om jag ska vara rubrikvänlig så... en miljon för att polisen ska jobba på ett derby – det är åt helvete för mycket. Om alla parter jobbar tillsammans måste man kunna minska den summan ordentligt.

FAKTA

Lagrell och Yderberg om beslutet

Lars-Åke Lagrell, förbundsordförande:

”Det är klart att det är dåligt för svensk fotboll, det är dåligt för svensk idrott och det är framförallt ett slag mot klubbarna i Stockholm. Det ändrar konkurrensbilden i svensk fotboll och också för svensk fotboll internationellt.”

AIK:s vd Annela Yderberg, till eurosport.se:

”Det kommer att bli kännbart ekonomiskt. Vi lägger redan 4–5 miljoner på säkerhetskostnader. Det här kommer definitivt att påverka svensk elitfotboll. Vi har inte budgeterat med det här. Men kostnaden kommer att öka till ett betydande belopp. Det är ju ovanligt att leverantören bestämmer vad vi behöver och sedan vad vi måste betala.”

Så mycket kostade polisinsatserna förra året

AIK–IFK Göteborg 618 700

AIK–DIF 1 174 700

Asyriska–Hammarby 517 000

Syrianska–Assyrianska 346 000

Syrianska–Hammarby 543 000

DIF–IFK Göteborg 834 000

AIK–IFK Göteborg 872 500

Assyriska–Syrianska 275 000

DIF–AIK 1 138 000