Åkeby dömer ut Dif-duo: Det finns ingen tydlighet

FOTBOLL

Tränaren Carlos Banda är en ”juniortränare” och managern Stefan Alvén har inte ens satt sin fot på en fotbollsplan.

Djurgården tränarteam får hård kritik av förre guldtränaren Sören Åkeby.

– Vad ska han (Alvén) göra där? Ska han bidra med erfarenhet, frågar sig Åkeby.

Sören Åkeby tog ett Djurgården i kris tillbaka till allsvenskan 2000, kom tvåa comebackåret i högsta serien och vann sedan två raka SM-guld.

Men efter anbud från danska Århus lämnade 59-åringen klubben 2003.

”Kommer spela 4–5–1”

Nu är en del av Djurgårdens sportsliga ledning från guldåren i början på 2000-talet tillbaka med Tommy Jacobsson som ordförande och Ingvar ”Putte” Carlsson som sportsligt ansvarig i styrelsen.

Men deras nya planer döms ut av Åkeby.

– Jag är inte säker på att de är inne på rätt spår, det måste jag säga. Jag ser inte tydligheten. När vi höll på hade vi tydligt bestämt hur vi ville att vi skulle spela. Förra året var de ju jättetydliga med att de aldrig skulle lämna 4–3–3 och ändå gick de över och spelade 4–4–2 för att sedan ändra om igen.

Vad borde de göra?

– Jag tycker någonstans att man ska säga att så här ska vi spela men det kommer de inte att göra, det kan jag lova. De kommer att spela 4–5–1 i vissa lägen, säger Åkeby.

Guldtränaren är numera verksam i Gif Sundsvall med uppdraget att, precis som med Djurgården, ta klubben tillbaka till allsvenskan. På Dif:s tränarbänk är Carlos Banda huvudansvarig med Lennart Wass som assisterande.

Brist på rutin

Sista ordet har dock managern Stefan Alvén – en lösning Åkeby inte alls tror på.

– Jag tror att Djurgården någonstans måste hitta tillbaka till vad de står för och ha kontinuitet på tränarsidan. Nu kastar man in Stefan Alvén som manager. Han har inte ens stått på en fotbollsplan som tränare någon gång. Vad ska han göra där? Ska han bidra med erfarenhet? Banda är ju en juniortränare som ska ta tag i bitarna. Det finns ingen tydlighet.

FAKTA

ÅKEBYS TID I DJURGÅRDEN VAR EN SUCCÉ

1999 – sist i allsvenskan:

Den 21 juli ger Djurgården tränaren Michael Andersson sparken och Sören Åkeby och Zoran Lukic tar över. Men trots att tränarduon inför en offensiv fotboll slutar Djurgården sist i tabellen och får lämna allsvenskan.

2000 – etta i superettan:

Laget börjar segt och förlorar bland annat mot Ljungskile borta och Enköping hemma. Får upp tempot under sommaren och hösten när Stefan Rehn kommer tillbaka och efter 6–1 mot Malmö kan inget stoppa laget, som avancerar till allsvenskan.

2001 – tvåa i allsvenskan:

Dif-tränarna vill fortsätta med trebackslinje men ­vinner ingen av de sex första matcherna. Efter två förluster och fem oavgjorda är Djurgården i botten och flyttar ner en spelare till i försvaret. Laget vinner sedan i stort sett allt under hösten och slutar tvåa.

2002 – SM-guld:

Kim Källström värvas och utgör med Stefan Rehn ett vinnande mittfält. Djurgården finns hela tiden med i toppen, och en fantastisk höstsäsong leder till SM-guld. Klubben vinner dessutom Svenska cupen efter seger i finalen mot ärkerivalen AIK.

2003 – SM-guld:

Redan i januari säger Zoran Lukic kaxigt att Djurgården går mot en enkel serieseger. Med fyra omgångar kvar var ­segern i praktiken säkrad. ­Sören Åkeby väljer ändå att lämna klubben för danska Århus: ”Jag är sugen på en ny utmaning”, säger han.