Dif tar hjälp – av egen almanacka

FOTBOLL

Skalman styrde sina dygn med mat-och-sov-klockan.

För att bringa ordning i år har Djurgården infört en egen almanacka där veckorna är tio dygn och dagarna har fått nya namn.

– Jag har aldrig hört talas om någon som jobbar på det här sättet, säger Carlos Banda.

När Djurgården analyserade fjolåret kom de fram till att strukturen varit för dålig. Lösningen blev ”tio-dagarsmetoden”.

I korta ordalag kan den illustreras med att laget började peppa inför matchen i onsdags. Men då inte till måndagens match mot Kalmar, utan den därefter mot Malmö.

– Tio dagar innan matchen börjar vi planera motståndet och lägga om passen så att träningen siktar mot hur vi ska anfalla och försvara den matchen, säger tränaren Carlos Banda.

Har en tiodagarsvecka

Det låter snurrigt. Då kommer ju en annan match mitt i uppladdningen och stör.

– Ja, men det blir mer ordning så här. Det handlar om framförhållning. Också vårt småmålsspel ska genomsyras av matchplanen längre fram, så att vi slipper skissa på det efter senaste matchen.

Djurgården har alltså en tio-dagarsvecka, där dagarna har fått nya namn. Varje gång de vaknar upp till dagen Match-4 (”match-minus-fyra”) vet de att mjölk-syreträning väntar, medan de kan ligga och dra sig på match+2, eftersom det är ledigt.

”Inte sett något liknande”

– Vi ökar tydligheten, du vill veta vad fan du ska göra. Jag har varit i flera klubbar men aldrig sett någon som jobbar så här, fast många säkert tänker så, säger Banda.

ARTIKELN HANDLAR OM