Wass offras – de riktiga syndabockarna blir kvar

FOTBOLL

En bottenlös kris, en trupp som inte håller och en sportslig ledning i kaos.

Då får Lennart Wass bära hundhuvudet när Djurgårdens ledning ger fansen ett offer i krisen.

Kvar står de riktiga syndabockarna, tillbaka i en direkt repris på Djurgårdens krisstart 2001.

Djurgården är i kris och ledningens lösning är att sparka Lennart Wass. Wass som under åren efter utnämningen till huvudtränaren 2009 successivt fråntagits all sin makt och på ett närmast förnedrande sätt petats neråt i hierarkin tills det inte fanns någon lägre nivå kvar. Då fick han gå.

Det enda Djurgårdens lyckats åstadkomma är att krångla till den oförståeliga arbetsfördelningen ännu mer. Enligt uppgifter till Sportbladet är spelarna konfunderade över maktfördelningen i klubben och ingen kan väl vara förvånad över det. Djurgården har i dagsläget en ordförande, en sportsligt ansvarig i styrelsen, en sportchef, en manager och en huvudtränare. En ohållbar situation om inte alla, som genom ett mirakel, är helt överens på alla punkter.

Situationen är närmast en repris på det maktkrig som utspelade sig under Djurgårdens krisstart 2001 när laget inte vann på de sex första omgångarna. Då ville tränaren Sören Åkeby ändra lagets spelsätt men makten låg hos dåvarande sportchefen Ingvar ”Putte” Carlsson. Åkeby ställde då, enligt Sportbladets uppgifter, ett ultimatum till styrelsen ”antingen går han eller så går jag” och lösningen blev att Carlsson fick lämna posten som sportchef.

Carlsson kom tillbaka 2009 och fick uppdraget att bygga Djurgårdens nya organisation för en ny storhetstid. Det är på väg att bli ett nytt misslyckande men den här gången tänker inte Carlsson låta sig offras. Istället är det Wass som får gå, Banda blir degraderad till tränare och Magnus Pehrsson tar, i alla fall på pappret, över trådarna. Men sanningen är att det är Carlsson som styr det mesta med sitt trollspö. Djurgården är också tydliga med att både sportchef Alvén och manager Pehrsson rapporterar direkt till styrelsen.

Dagens agerande liknar mest ett tröstlöst försök av Djurgårdens ledning att hitta en syndabock och att visa fansen att de agerar. Men de gör det genom ett verkningslöst beslut.

Den ende man som inte längre hade någonting att säga till om är den som får gå. Magnus Pehrsson kommer nu in som manager men har varit med och dragit i trådarna hela säsongen. Perhsson skulle ta över efter säsongen och fanns med i det långsiktiga planeringsarbetet sedan tidigare. Så: Ingenting har hänt.

Samtidigt står förmodligen Sören Åkeby uppe i Sundsvall och ler i smyg åt Djurgårdens nya kräftgång.

ARTIKELN HANDLAR OM