Alvéns lösning: Ut med fansen ur styrelserummen

”Kopplingen till risksupportrarna är för nära”

FOTBOLL

Stefan Alvén har hittat en kärna till vad som gått fel i Djurgården och andra klubbar:

Supportrarna måste ut ur styrelserummen.

– Kopplingen till risksupportrarna är för nära, säger han.

Foto: Foto: Bildbyrån
Fick nog av hoten Djurgårdens sportchef Stefan Alvén avgick till följd av de hot som han och hans familj fått ta emot.

Situationen har gått överstyr. Klubbarna dräller av rena supportrar som vägrar gå emot fansen. Så förklarar Stefan Alvén delar av hoten och läktarvåldet i allsvenskan.

– Så länge det rekryteras personal från supporterleden kan folk i styrelsen inte skilja på sin professionella roll och rollen som hängiven supporter. Klubben har svårt att förhålla sig till stökiga supportrar. Man har inte bestämt var gränsen går, säger han.

Linjen: Gör ingenting

Alvén poängterar att han pratar om fler klubbar, men hittar tre färska exempel från Djurgården.

– I Djurgårdens reklamfilm valde man att ta in personer som, vad jag förstår, hade ett kriminellt förflutet. I dag kanske de är hängivna supportrar, det lägger jag mig inte i, men ingen ställde frågan ”är det okej?”. När filmen togs bort sa man att en huvudsponsor krävde det för att den påminde om en annan reklam – var det verkligen skälet?

– I derbyt mot AIK tändes oerhört många bengaler från Djurgårdens sida. En kastades och träffade en liten kille. Efteråt står en twitterrubrik på vår hemsida: tack alla supportrar för den fantastiska stämningen. Som klubb måste vi värdera var vi står där. Är det okej? Då får vi förstå konsekvenserna: att vi säger att olagliga handlingar är okej.

Sportbladets reporter hotades på er träning förra veckan. Ingen i klubben ingrep förrän efteråt. Är det en del av samma fenomen?

– Ja, vad gjorde klubben då? Inget. Det är en linje man följer. Genom samtal ska alla känna sig välkomna. Jag sätter stort frågetecken för om det är rätt väg att gå.

”Andra krafter styr”

Alvén menar att klubbarna ska jobba nära supportrarna, men inte anställa dem. Hoten och våldet, som tvingade bort honom, kommer minska först när man vågar gå emot fans som beter sig fel.

– Man måste visa med handling. Vilka ska man ha omkring en förening? Vilka ska sitta i styrelsen? Jag har känslan att de goda krafterna inte kommer på årsmötena. De måste ta

fajten i demokratisk anda, för nu styr andra krafter.

ARTIKELN HANDLAR OM