”De hotade att ge sig på min 2-åriga dotter”

Dif:s sportchef Alvén sa upp sig direkt: ”Det är över gränsen”

Foto: Robin Lorentz-Allard
Stefan Alvén hotades av en huliganfraktion.
FOTBOLL

Stefan Alvén var inte hemma när hans fru och döttrar hittade ett ofrankerat brev i lådan.

När han hörde vad som stod däri avgick han direkt som sportchef.

– De hotade att ge sig på min snart tvååriga dotter, säger han.

Foto: Foto: Bildbyrån
Fick nog av hoten Djurgårdens sportchef Stefan Alvén avgick till följd av de hot som han och hans familj fått ta emot.

Stefan Alvén, 42, hade sina principer.

Ett par aggressiva mejl var inget att tjafsa om. Hotfulla rop hörde krisen till. Men det som hände när han var på möte i tisdags låg bortom jobbuppgifterna.

– Fotboll är en sport som väcker känslor, så lite får man ta. Men man passerar gränserna när man beger sig ut i Nacka, till ett rätt ensligt naturreservat, och lägger ett ofrankerat brev i brevlådan. Mina barn och frun läste hoten som var riktade mot familjen. Det är inte acceptabelt, säger han.

Brevtonen var skarp. Alvéns fru och nioåriga dotter fick läsa hur några som utgav sig för att tillhöra en av klubben supporterfalanger uppmanade Stefan att avgå före lördag. Annars riskerade han ”onödig smärta för familjen”.

Gick direkt

Inför de hoten fanns ingen tvekan.

– Det är oväsentligt om hotet kommer realiseras eller inte. Det vet man inte. Men enbart de frågor som vi fick av våra barn i går kväll räcker. Alla undrande blickar när de tittar på oss och på brevet... det är inte acceptabelt att leva med ett jobb där man ska förklara sådana saker för dem, säger han.

Har du läst brevet?

– Nej, men jag har tagit utdrag från polisanmälan. Där står vad de har skrivit och jag kan inte vara en del av det. De hotade att ge sig på min snart tvååriga dotter. Det känns så där att läsa.

”Hoppas de ångrar sig”

Stefan Alvén är inte längre Djurgårdens sportchef. Han ska vila ut och hålla sig undan ett tag, sedan vacklar han om framtiden. Visst lockar fotbollen, men kanske blir det något inom juridiken i stället.

– Det här är så himla långt från det som gjorde att jag en gång började spela fotboll. Så långt från det jag älskar med sporten.

Hur tror du den eller de som skrev brevet känner nu?

– Hoppas de känner ånger. Jag tycker i alla fall att det är fel väg att gå. Att hota sådana som man inte vill ska vara kvar... ja, det kan man göra, men att hota deras familj är fegt.

FAKTA

Har spelat toppfotboll i fyra klubbar

Namn: Stefan Alvén

Ålder: 42 år

Klubbar som spelare:

-1990 Landskrona Bois

1991-1994 Malmö FF

1995-1999 Djurgårdens IF

2000-2001 IFK Norrköping

Alvéns tid i Djurgården som ledare

Blev i februari 2005 invald i Djurgården Fotbolls styrelse och i februari 2006 utsedd till sekreterare. Från november 2009 sportchef innan titeln 2010 ändrades till manager innan Magnus Pehrsson i dagarna tog över.

ARTIKELN HANDLAR OM