Hånad – av sina fans

Touray sårad efter publikens attack: ”Jag var chockad”

1 av 2 | Foto: Foto: SCANPIX
Delar av publiken sjöng ”Ut med Dembo” under torsdagens match mot Elfsborg. ”Det var första gången jag hörde det, efter elva år i klubben”, sa Dembo som direkt gick ut i omklädningsrummet efter matchen.
FOTBOLL

Efter förlustmålet hånade Djurgårdsfans sin egen målvakt.

Nu är Pa Dembo Touray sårad och sur.

– Jag var rätt chockad när de skrek. Speciellt med tanke på att jag efter varje match förra året gick dit och sjöng med fansen, säger han.

Pa Dembo Touray suckar när han säger det: ”Ibland är det väldigt svårt att vara målvakt”.

Då har en halvtimme gått sedan han släppte in matchens enda mål, ett skott från fyra meters avstånd. Grupper av fans la skulden på Touray och skanderade att han skulle bytas ut. Visst vägrade många på ståplats att sjunga med medan sittplats protestbuade, men ändå ljöd ramsan i flera minuter.

Vägrade tacka

Touray kunde inte undgå budskapet.

– Det var första gången jag hörde det, efter elva år i klubben, säger han.

När matchen blåstes av stegade Pa Dembo Touray mot omklädningsrummet. De tidigare så obligatoriska applåderna till publiken var otänkbara.

– Jag lämnade bara. Jag tänkte inte på att tacka dem, för jag var besviken på dem för att de ropade sådana saker.

Dina lagkamrater tackade sin ståplatspublik. Vad tycker du om det?

– De har rätt att göra så. Jag lämnade bara, så jag såg inte de andra tacka, men det är ändå okej. Det är några fans som buar och skitpratar, men de andra kan tackas.

Känner missnöje

Touray vill inte spekulera i om han ska lämna klubben, men han känner missnöjet från vissa supportergrupper. Den mesta kritiken är orättvis, tycker han.

– Ibland skyller de på målvakten, men ser inte varifrån felet kommer. Jag står i ett stort mål ensam. Ibland skriker de bara, men vet inte vad som hände, säger han och drar ett annat aktuellt exempel:

– Förra matchen mot Mjällby hade jag solen i ansiktet. Folk satt och sa att jag skulle ha haft på mig en keps. Det spelar ingen roll om jag har keps! Lyfter du huvudet hjälper inte kepsen, för solen är rätt i ögonen. Ändå sitter de där och skitpratar. Det är bättre att ignorera dem.

FAKTA

DE HAR HÅNATS AV DE EGNA FANSEN

GARY SUNDGREN, 1999

En felpassning följdes av ett hål i luften. När Gary Sundgrens misstag fortsatte kom hånskratten och visslingarna. Till sist buade stora delar av Ullevi ut sin egen vänsterback.

ANDERS SVENSSON, 2006

VM inleddes med 0-0 mot Trinidad-Tobago. De svenska fansen var besvikna, och några hittade sin syndabock. På landslagets träningar satt grupper med svenskar som buade när Anders Svensson rörde bollen. Någon bar en matchtröja där ”Svensson” strukits över och ersatts av ”Källström.”

SEBASTIAN EGUREN, 2010

Han spåddes bli årets värvning, men hamnade på AIK:s bänk. Efter rader av svaga insatser nickade mittfältaren Eguren utanför i slutet av matchen mot Häcken. Hemmafansen var inte nådiga, utan stämde upp i allsången ”åk hem Eguren”.

ARTIKELN HANDLAR OM