Dif får upprätta huliganregister

FOTBOLL

Datainspektionen har sagt ja.

Djurgården får tillstånd att bygga upp ett register med namn, adress, personnummer och bild över så kallade risksupportrar.

– Ett viktigt beslut för oss, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig, till Svenska Dagbladet.

På måndagen fattades det principiella beslutet: enligt Svenska Dagbladet beviljas Djurgården ett undantag från paragraf 21 i Personuppgiftslagen som förbjuder andra än myndigheter att registrera personer som begått eller misstänks för brott.

Det betyder i korthet att föreningen får möjlighet att registrera personer som än så länge inte gjort något brottsligt. Allt som krävs är att personen är avstängd från att gå på matchen enligt arrangörsrätten eller har tillträdesförbud från matcharenan.

Viktigt beslut

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson, som länge propagerat för ett undantag i lagen, välkomnar nyheten.

– Det är ett viktigt beslut som ger oss förutsättningar att hålla personer som inte är välkomna utanför arenan, säger han.

– Vi börjar arbeta med detta omedelbart och bygger upp registret successivt under året.

De får tillgång

Svenska Dagbladet skriver att ”styrelseordföranden, en säkerhetsansvarig och ett par handläggare” ska ha tillägg till registret. Men i vissa fall ska även förbundet (när det handlar om arrangörsavstängning) och åklagare (när beslut om tillträdesbeslut ska fattas) få tillgång till informationen. Även polisen ska kunna begära ut dokumenten.

Djurgårdens tillstånd att upprätta sitt register gäller till och med 2013 och kan dras tillbaka om det missbrukas.

FAKTA

Det här innehåller registret

1. Namn, personnummer, adress och andra uppgifter som säkerställer att rätt person stängs av från arenan. Bilder från övervakningskameror och andra foton ska finnas i registret.

2. Vid entréerna ska ordningsvakter med hjälp av listor med namn och foton på risksupportrarna kunna identifiera och avvisa dem.

3. Händelserapporter ska beskriva vad som läggs individerna till last. Registret ska också innehålla vittnesuppgifter, videobilder och annan dokumentation.

4. Personer som upprepade gånger brutit mot arrangörsavstängningar, som föreningen beslutat om, eller fått tillträdesförbud efter beslut av åklagare, kommer att ha omfattande akter i registret.

5. Om risksupportern är under 18 år ska personuppgifter om föräldrar finnas i registret.

KÄLLA: SVENSKA DAGBLADET

ARTIKELN HANDLAR OM