”Går inte att anmäla den”

Matchdelegaten missade banderoll – då klarar sig DIF

FOTBOLL

GÖTEBORG. Klubbarna har anmälts för fansens kränkande ramsor.

Men Djurgården anmäls i n t e för banderollen riktad mot domaren Martin Hansson på Gamla Ullevi i går.

– Jag såg den inte själv, säger matchdelegaten Olle Möller.

De nya tuffare tolkningarna av Svenska Fotbollförbundets tävlingsregler mot kränkningar på arenorna har blivit mycket omdebatterad.

Djurgården har bötfällts för vad fansen skanderade mot domaren Martin Hansson 15 april och AIK har anmälts för ett liknande agerande.

I går satte åskådare på Djurgårdens sektion på Gamla Ullevi upp en banderoll med texten ”Martin Hansson jävla hora”.

– Vi noterade den och det diskuterades i säkerhetshytten med polisen hur vi skulle agera, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson till Sportbladet.

”Det är inte okej”

– Vi kom fram till att det inte fanns någon anledning att riskera en värre situation genom att kliva in och plocka bort den, säger Jonsson och lägger snabbt till:

– Det är inte okej att kalla någon hora eller kränka någon annan. Det är något som föreningen Djurgården tar kraftigt avstånd från. Vi kommer på nytt ta upp diskussionen med våra supportrar om vad som är okej att skrika eller skriva.

– Med tanke på att vi fick 25 000 kronor i böter förra gången för en liknande sak är nog risken stor för samma straff igen, säger Jonsson.

’Såg inte banderollen’

Men trots de klara bevisen, i form av bildmaterial och mängder av vittnen (inklusive polis och säkerhetspersonal) tar matchdelegaten Olle Möller sannolikt inte med banderollen i sin matchrapport eller i någon anmälan till disciplinnämnden.

– Jag tittade på de olika budskapen från bland annat Djurgårdsklacken strax före matchstart och då såg jag inte den här banderollen. Jag måste ha sett eller hört det kränkande själv för att gå vidare, säger Möller.

Varför?

– Jag ifrågasätter inte det du säger, men med tanke på dagens teknik, måste jag ha sett det själv. Vi matchdelegater pratar med domare och säkerhetsansvariga på ett möte efter matchen och den här banderollen var inget som togs upp då, säger Olle Möller.

FAKTA

Anmälningarna – detta har hänt

30 maj: Djurgården döms som första klubb någonsin till 25 000 kronor i böter för att ha sjungit ramsor riktade mot domaren ­Martin Hansson.

1 juni: Uppgifter kommer fram om att AIK anmälts för att fansen ska ha skrikit ”domarjävel” till ­Michael Lerjeus. Även Örebro ­anmäls för att ha haft en banderoll riktad mot Norrköpingspelaren Astrit Ajdarevic.

4 juni: Lars-Åke Lagrell kritiserar alla anmälningar och säger att reglementet måste ”korrigeras”.

12 juni: AIK-Malmö: AIK-fansen anmäls för att ha sjungit ”Martin Hansson är en hora”

13 juni: Djurgården slipper anmälan för en banderoll där de återigen kallar Martin Hansson för ”hora”. Matchdelegaten såg inte banderollen. Samtidigt anmäls Helsingborgfans för en banderoll som säger ”Vi är människor, ­behandla oss som det, inga ­speciallagar” samt en ramsa ­om linjedomaren.

13 juni: Helsingborg IF anmäls för en supporterramsa och för två banderoller. Enligt Lokaltidningen sjöng supportrarna "Det går en hora på linjen" och på banderollerna stod det "Disciplinnämnden tänk om – yttrandefriheten är en grundlag" och "Vi är människor, behandla oss som det. Inga speciallagar" när HIF mötte Gais.

– Vi har klara direktiv om hur vi ska göra. Jag kommer skriva en rapport, sade delegaten Björn Andersson till Lokaltidningen.