FÖRSVARS-MUREN

Finlandsfärjeförsvaret fixar Dif-poängen – på finska: ”Alltid finska vid akutläge”

Foto: Foto: STEFAN MATTSSON
DIF-DUON De finska mittbackarna Lyyski och Toivio har lyft Djurgårdens försvarsspel.
FOTBOLL

Den finska försvarsmuren har stängt igen Djurgårdens defensiv.

Nyckeln är modersmålet.

– När det är akut läge ropar jag alltid på finska, säger Jani Lyyski.

Jani Lyyski och Joona Toivio.

Precis när Sportbladet träffar Joona Toivio och Jani Lyyski på ett fik vid Gärdet kommer en strid ström av människor förbi på väg mot tunnelbanan. Joona Toivio kollar på klockan och konstaterar att det är Finlandsfärjan som precis ankommit till Värtahamnen.

De som inte har sett Djurgården i allsvenskan sedan landslagsuppehållet har nog börjat undra om inte Magnus Pehrsson också ställt en finlandsfärja defensivt. Ingen har kommit förbi.

Tolv raka poäng

Sedan Jani Lyyski kom in bredvid Joona Toivio i mittförsvaret efter uppehållet har laget inte släppt mer än ett straffmål på fyra matcher och tagit tolv raka poäng.

Varför funkar det så bra?

– Nej det är en helhet av många bitar, vi har fått tillbaka lite skadade spelare och sen så har vi fått in ett tydligt och rakt ledarskap, säger Jani Lyyski.

Men det är sen du kom in i laget...

– Haha nej, det är mer lagmässigt, men sen är det klart att man hoppas man bidrar med något själv.

Ni har ju trots allt inte släppt in ett enda spelmål, något måste väl ändå vara er förtjänst?

– Jo... Jag måste säga att det funkar jättebra mellan oss två, men också mellan ytterbackarna, Dembo (Touray) och Kasper (Hämäläinen) framför oss. Vi försvarar som ett lag, säger Joona Toivio.

Som ni märker är det inga spelare som snackar stort om sin egen betydelse. Men just snacket är ändå hemligheten bakom succén.

– Vi snackar med varandra på något speciellt sätt. Ibland är det finska, ibland svenska och ibland är det engelska, säger Joona Toivio.

Om det är viktigt då?

– Då är det finska, säger han och får medhåll av Ålandsfödde Jani Lyyski:

– När det är akut läge då ropar jag alltid på finska. Jag vet inte varför det blir så men är det någon som tar en löpning in bakom Joona och han behöver falla av då är det finska som gäller.

Bidrar framåt också

När man träffar de båda samtidigt är det ingen överraskning att merparten av snacket på planen sköts av Jani Lyyski. Under hela intervjun är Joona Toivio tillbakadragen, kort och koncis i sina svar.

– Det är sån jag är, men jag tror det kommer mer och mer, min svenska är inte jättebra, säger han men får samtidigt beröm från Jani för att han styr spelet på sitt sätt.

– Ja, man kan styra på olika sätt. Nu råkar jag vara den typen av person som härjar och skriker mycket. På det sätter styr jag, men hittills har Joona verkligen styrt med sitt spel på ett fantastiskt sätt. Det är en annan typ av styrning, att man visar med sitt spel att man är lugn, trygg och stabil, säger Lyyski.

Men mittbacksparet har inte bara bidragit till att Djurgården murat igen bakåt. Joona Toivio toppar också lagets interna skytteliga med 3 mål efter bland annat satt en cykelspark mot Örebro.

– Vad ska jag säga... om det är så efter säsongen så är jag inte så nöjd med våra anfallare. Ja om jag inte gjort 15 efter säsongen vill säga, då är det okej, haha.

Jani vad tänkte du när du såg målet?

– Jag stod precis bredvid och jag ser att Phillip står med huvudet mot mål så jag skriker ”lugn, lugn” och tänkte låt Phillip ta den. Men det gick ju ganska bra, haha.

När kommer din första cykelspark i mål då?

– Ja du, då får du nog vänta bra länge!

”Blir tufft för HIF”

På måndag möter Djurgårdens finlandsbåtsförsvar allsvenskans absolut mest namnkunniga offensiv – Helsingborg. De pratar en stund om hur det gäller att fortsätta spela sitt spel, när det plötsligt kommer fram en man från en lokal bilfirma och klappar Jani på axeln och säger ”fan vad bra ni gör det”.

En tydlig bild av hur vinden har vänt både i laget och bland fansen.

Men det bygger också självförtroende. På sista frågan om hur Joona ska ta hand om Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson konstaterar han kort:

– Jag vet om jag gör sakerna på rätt sätt så kommer det vara tufft för dem.

FAKTA

VECKAN SOM GICK/ Djurgården

Söndag: Firar fyra raka på Café Opera

Daniel Sjölund har Iboananike på ena sidan och Oremo på den andra. Men han väljer och skjuta och Djurgården kan kassera in fjärde raka vinsten. Pa Dembo har läst schemat och vet att laget är lediga dagen efter. Därför väntar firande på Café Opera.

Måndag: Vilar ut

Efter att ha hängt ihop i 10 dagar så får laget en välförtjänt vilodag. Dags att kurera sviterna från fyra matcher och ett firande kvällen innan.

Tisdag: Bonusvila

Först var det tänkt att laget skulle ha kört ett pass på eftermiddagen. Men efter segern mot Häcken slängde Magnus Pehrsson in en bonusvilodag för hela laget. 

Onsdag: Dubbla pass i solgasset

Två bokstavligen talat stekheta pass sätter i gång träningsveckan. Först är det "prehab" sedan väntade ett tufft spelpass.

– Bland den jobbigaste fotbollsträning du kan göra, säger Joona Toivio.

Torsdag: Adama Guira med i laget

Djurgårdens nyförvärv Adama Guira ansluter till laget. Hans övergång träder inte i kraft förrän 1 augusti.

– Han kommer spela med U21 hela juli så där har vi en månad på oss, säger Magnus Pehrsson.

Fredag: Playstationdag

Ytterligare en vilodag för hela laget. Båda mittbackarna, Joona Toivio och Jani Lyyski, träffar Sportbladet på förmiddagen för att de sedan ska till stranden. Men när molnen väller in över Gärdet så ser konstarerar Joona Toivio att det ser ut att bli Playstation i stället.