”Kommer inte att sova i natt”

Bad om ursäkt till hela laget efter självmålet: ”Det räcker inte”

Foto: MAGNUS WENNMAN
syndabock Marc Pedersen försöker rensa undan en långboll från straffområdet, men träffen blir så skev att bollen går i en båge över egna målvakten Tommi Vaiho.
FOTBOLL

Efter slutsignalen sjönk Marc Pedersen, 22, ihop i omklädningsrummet.

Sedan tystade han lagkamraterna och sa förlåt till allihop för självmålet som kostade Djurgården segern.

– Det räcker inte. Jag vill be om ursäkt till fansen, spelarna, Magnus och Carlos, säger han.

Foto: bildbyrån
ångerfull Pedersen vill säga förlåt till alla.

När klockan hade passerat 88 minuter såg Djurgården ut som vinnare. Petter Gustafssons 1–0-mål en halvtimme tidigare hade lamslagit AIK, som sedan dess inte hade skapat en enda farlig kvitteringschans.

Då skarvades en långboll in i Djurgårdens straffområde av Nils-Eric Johansson. Marc Pedersen menade att rensa undan, men volleyträffen blev så skev att bollen gick i en båge över målvakten Tommi Vaiho.

”Allt var jobbigt”

Mittbacken såg förödelsen. Märkte att fansen därbakom tystnade. Trodde inte det var sant.

– När man är på planen måste man ändå komma vidare. Jag ville göra ett mål och vinna. Men efter matchen var allt jobbigt, säger Pedersen.

Efter slutsignalen lufsade han av planen och klappades om av sin tränare. Pedersen sa förlåt, men Magnus Pehrsson ville inte höra.

– Jag sa ”du behöver inte be om ursäkt. Det är bara att köra vidare – och inte göra det igen”, säger Persson.

Spelaren fortsatte till omklädningsrummet och satte sig. Han var förbannad, tankarna ekade, men han kände sig manad att prata med lagkamraterna.

– Jag var så besviken på mig själv. Om jag inte hade gjort misstaget hade vi vunnit matchen och fått en bra kväll. I morgon hade det var roligt på träningen, men nu bli det inte så, säger han.

Vad sa du?

– Bara ”sorry allesammans”. De försökte trösta mig och sa att det är sådant som händer, men jag tänkte hela tiden att ”nu måste jag jobba extremt hårt för att gottgöra”.

Vill ta revansch

Känner du revanschlusta?

– Ja, sådan är jag. Gör jag ett misstag vill jag ta revansch direkt. I matchen mot Åtvidaberg på lördag kommer jag spela bra.

Vad händer när du kommer hem?

– Jag kommer inte sova mycket i natt, men kanske vill jag titta på matchen igen.

Och spola över en sekvens på slutet?

– Kanske.

Marc Pedersen behöver inte oroa sig över vad lagkamraterna tycker. Kasper Hämäläinen var en av alla djurgårdare som uttryckte sitt stöd i går kväll.

– Han är ledsen förstås och vi får lämna honom i fred ett litet tag. Det är svåra grejer och han får nog svårt att sova i natt. Men han är inte den första som gör självmål i fotbollshistorien, säger han.

FAKTA

RÖSTER OM SJÄLVMÅLET:

”Det kommer in en boll som jag vill slå bort, men den studsar mot vårt mål. Det är ett misstag. Jag har aldrig gjort något sådant förut”

//Marc Pedersen

”Jag kunde inte tro det. När bollen sjönk ner i målet kollade jag på klockan. Shit, tänkte jag. Otroligt”

//Yussif Chibsah

”Han blir väl stressad eller nåt, jag vet inte vad han gör. Tråkigt för honom men skönt för oss. Och riktigt snyggt faktiskt, haha”

//Viktor Lundberg

”Han ska bara lägga iväg den och sparkar det åt helt fel håll. En skänk från ovan. Man ska inte hålla på att håna men det var jävligt skönt för oss”

//Niklas Backman

”Det blir så kanske en boll av tiotusen. Jag blev jävligt förbannad över att de fick ett mål”

//Joona Toivio

”Vi fick utdelning för hårt arbete och att vi satsade framåt. Det var ett misstag men det är en del av fotbollen. Så funkar den här underbara sporten”

//Celso Borges

”Det är tungt för Marc, det är klart han blir ledsen. Men redan i morgon är det säkert bättre”

//Kasper Hämäläinen