Hårda protester mot svenska cup-schemat

SvFF slår från sig kritiken: ”De får ta den nackdelen”

Foto: BJÖRN LINDGREN; BILDBYRÅN
FOTBOLL

De tidiga avsparkstiderna i svenska cupen väcker känslor.

Dan Blomberg, ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna, tycker att förbundet struntar i sin publik.

– Vi har inget val, supportrarna får ta den nackdelen, svarar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

Kvartsfinalerna i svenska cupen skapar debatt.

Trots att matcherna går mitt i veckan är avsparkstiderna 17.30 eller 18.00 vilket gör det svårt eller omöjligt för bortasupportrar med vanliga jobbtider att hinna till arenorna.

Det har väckt starka reaktioner och många har hört av sig till Sportbladet för att protestera. Framförallt gäller det supportrar till Göteborg, som möter Helsingborg, och Djurgården, som ställs mot Norrköping.

Järnkaminernas ordförande Dan Blomberg stämmer in i kritiken.

– Det är värdelöst, jag tror inte att det finns någon som tycker att det är en bra idé. Det är en väldigt viktig match som jag och tusentals andra är sugna på, men det bryr sig inte SvFF om. Hade matchen spelats klockan sju hade man hunnit åka till Norrköping från Stockholm, säger han.

Stoppas av Uefa

Förbundet menar att de inte har något val.

Tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager hänvisar till Uefas bestämmelser som säger att nationella tävlingar inte får krocka med sändningstid för matcher i Europa eller Champions League.

– Norrköping-Djurgården skulle egentligen ha spelats den 10 april, men klubbarna kunde inte eftersom de bara skulle få en vilodag efter sina allsvenska matcher. Och den 4 april är det Europa League, säger han.

I vissa länder struntar man i Uefas regler och bestämmer själv.

– Ja, vissa länder struntar i det, men då har Uefa utdömt böter. De större förbunden kan ta böterna, men jag tror inte att svenska klubbar har råd med det. Nu lyckades vi hitta den 4 april. Vi har ingen annat val, supportrarna får ta den nackdelen.

En annan faktor är SVT:s schema, säger Sager.

– Den 4 april hade inte SVT tablåtid senare på kvällen, men det gick ändå att ordna tablåtid 17.30. Det var lite av en bedrift.

SVT: ”Inte optimalt”

Max Bursell, projektledare på SVT Sport, menar också att det inte fanns så mycket att välja på.

– Jag har full förståelse för att det inte är en optimal tid för tittarna, och inte för oss heller, men den bästa kompromissen som vi kunde komma fram till med så kort varsel, säger han.

Är det så kort varsel då? Kan man inte planera en sådan här turnering i förväg?

– Datumen var tvungna att passa för vissa klubbar, så det är först när vi visste vilka som gick vidare som vi kunde lägga schemat. Den tionde kunde varken Djurgården eller Norrköping och då önskade de den fjärde istället. Men vi hoppas att vi tillsammans med förbundet och klubbarna undviker sådana här problem i kommande upplagor av cupen.

Dan Blomberg köper dock inte förklaringarna.

– Det blir patetiskt att säga att man inte har något val när man har 365 dagar på sig att spela på. Vill man lösa det så går det. Och vad är SvFF:s uppgift egentligen? Om det är en konflikt mellan några av de största föreningarna och publiken och en europeisk centralorganisation – vem ska man då lyssna på?

FAKTA

Så spelas svenska cupens kvartsfinaler

Onsdag 3/4 18.00 Helsingborg-Göteborg (SVT)
Onsdag 3/4 18.00 Falkenberg-Örgryte (SVT Play)

Torsdag 4/4 17.30 Norrköping-Djurgården (SVT)

Torsdag 4/4 17.30 Öster-Sirius (SVT Play)

ARTIKELN HANDLAR OM