Dif ville ge Högmo 20 miljoner för att stanna

Dubbelt så mycket som norska förbundet erbjöd

Foto: OLA AXMAN
Per-Mathias Högmo.
FOTBOLL

Här är ett tecken på hur Djurgården slet för att behålla Per-Mathias Högmo.

Enligt Sportbladets uppgifter var H&M-miljardären Stefan Persson villig att kliva in med tio miljoner kronor efter skatt för att behålla norrmannen.

Det är dubbelt så mycket som norska förbundet ­erbjöd.

Per-Mathias Högmo slutar snart som tränare för Djurgården. Han leder dem mot Halmstad i dag och de fyra omgångarna som sedan återstår av allsvenskan, men parallellt ska han ta ut sin första trupp och delta i sina två första landskamper som Norges förbundskapten.

Sedan Högmo tillträdde i Djurgården har laget varit fjärde bäst i serien på att plocka poäng: 29 på 17 matcher. Därtill har han lett damlandslaget till OS-guld 2000 och Rosenborg i Champions league.

Det var väntat att det norska förbundet ville ha tränaren. Lika väntat var att Djurgården slet för att behålla honom. Sportchefen Anders Grönhagen berättade förra veckan att klubben har erbjudit Högmo ett treårskontrakt, men nu har han full förståelse för att Per-Mathias tackade nej.

– Det är hans dröm att gå till Norge och vi kan inte stoppa honom. Jag förstår att han tar jobbet, precis som att Erik Hamrén tog över svenska landslaget, säger Grönhagen.

Dubbelt så högt

Nu framträder detaljer i förhandlingarna som visar hur måna Djurgården var om att behålla Högmo.

I Norge får han enligt norska uppgifter drygt tio miljoner kronor före skatt.

Djurgårdens bud ska enligt Sportbladets uppgifter ha varit dubbelt så högt: tio miljoner kronor efter skatt för de tre kommande åren.

Budet ska enligt våra uppgifter ha varit möjligt eftersom H&M-miljardären Stefan Persson, som är en del av klubbens så kallade insamlingsstiftelse DNA, varit villig att betala stora delar av Högmos lön.

Anders Grönhagen vill inte säga något om uppgifterna.

– Inga kommentarer, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM