Hamrén: Gör som England

Förbundskaptenen till Sportbladet: ”Måste bli konsekvenser för det man gör”

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Vill ha skärpta straff Förbundskaptenen Erik Hamrén mötte Sportbladets Oskar Månsson i går och berättade om sin bedrövelse efter dödsmisshandeln.
FOTBOLL

Dagen efter dödsmisshandeln i Helsingborg är Erik Hamrén bedrövad.

Nu vill förbundskaptenen att de individuella straffen skärps.

– I England blir det konsekvenser om man missköter sig, säger han till Sportbladet.

I går var Erik Hamrén på Stockholms stadion för att hedra minnet av den 43-­årige Djurgårdssupportern som dödades i Helsingborg i söndags.

När Sportbladet träffar förbundskaptenen i samband med ett sponsorevent på Tele2 arena har han precis kommit från minnesstunden.

”Berörd på två sätt”

– Jag fick lyssna på en av offrets bästa kompisar som berättade om honom och då blir man ännu mer känslosam. En småbarnspappa som älskar fotboll och som är tränare själv. När man fick se alla vimplar, halsdukar och tröjor så blir man berörd på två sätt. Dels känns det som att något är sjukt när man dödar en annan människa, men också att det finns enormt mycket kärlek. Det är trist att det ska till sådana händelser för att det ska komma fram. Det är ungefär som med Ivan Turina i fjol.

– Den första tanken är att ”nä, nu skiter vi i det här” men den andra tanken är att ­onda krafter inte ska få förstöra det som är gott.

Hamrén upplever att ­både klubbar och förbund jobbar hårt med att få ordning på problematiken. Men han saknar politiska krafttag.

”Kom till skott”

– Jag hörde vår justitie­minister på debatten i går att det ska vara utredningar på utredningar på utredningar, men jag känner i dag ”kom till skott!”. Ska det ­vara så svårt att göra någonting snabbt? Det måste tas beslut från regeringen. Det måste bli konsekvenser för det man gör. Om det finns människor som missköter sig…alla inklusive mig själv vet att det är en liten klick som beter sig dumt. Då måste man på ett bättre och snabbare sätt förhindra det.

– Ett bra exempel är England. Jag vet inte exakt hur man gjort men där är det stora konsekvenser om man missköter sig vilket gjort att det blivit en stor förändring.

FAKTA

SÅ ÄR DET I ENGLAND

Stränga straff

■ ■ Gäller både civilt och ­offentligt. Om man till exempel stormar en plan ­riskerar man livstids avstängning från fotbollen – samt fängelse upp till tre år.

Ombyggda arenor

■ ■ Ståplats har skrotats för att det ansågs som en säkerhetsrisk. Det betyder att avståndet mellan åskådarna har ökat – och att biljetterna blivit dyrare.

Övervakningskameror

■ ■ Underlättar identifikation på läktarna för att ­kunna straffa dem som missköter sig.

Stoppade utlandsresor

■ ■ Kända huliganer tvingas lämna in sina pass till polisen vid klubblagets/landslagets bortamatcher.

Makt hos klubbarna

■ ■ Klubbarna har rätt att stänga av huliganer som är inblandade i fotbollsrelaterat våld på andra platser än på arenan.