Jawo: Jag är inte orolig

Dif:s böteschef måste nå tvåsiffrigt – annars förlorar han vadet: ”Det ska gå i år...”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Efter en trög säsong ska Amadou Jawo, 30, växla upp.

Djurgårdens anfallare lovar minst tio mål i allsvenskan, annars möter han Sportbladets Oskar Månsson i en tennismatch värd 5 000 kronor.

– Jag är inte alls orolig, säger Jawo.

Sportbladets vadslagningsserie med olika spelare inför allsvenskan fortsätter.

Nu har turen kommit till Djurgårdens Amadou Jawo som utan att blinka lovar att göra minst tio mål.

– Målet är alltid att nå tvåsiffrigt. Det ska gå i år, jag är inte orolig, säger han.

2013 klarade han målsättningen då han tryckte dit tolv bollar, men i fjol var han faktiskt inte ens nära.

Sex mål blev facit när säsongen summerades.

– Förra året hade jag kommit upp i det om jag haft bättre skärpa, men självförtroendet satt inte där ­instinktivt. Det var mycket tänka: kolla på målvakten, kolla på målet och så fick jag ingen ren träff.

– Det var stor skillnad mot 2013, då visste jag var målet var och ­fokuserade bara på att få en ren träff i hörnet. Det är dit jag måste komma igen.

”Skulle vinna med 6–0, 6–0”

Vadet tillkom under ett träningsläger i Turkiet i februari där undertecknad spelade tennis ­ före en av Djurgårdens träningar, vilket Jawo noterade.

Nu ser dealen ut så här:

Om Jawo gör mindre än tio mål möter han undertecknad i en match. Om Jawo förlorar skänker han 5000 kronor till välgörenhet.

För rättvisans skull så blir det match även om Jawo gör tio mål eller fler – då skänker undertecknad 5 000 kronor vid förlust.

Vem som är favorit är svår­bedömt. Undertecknad har tränat en del badminton som ung, men har inte spelat tennis mer än femton-tjugo gånger mot kompisar. Jawo har å andra sidan aldrig spelat tennis, men har anställt lagkompisen Jesper Arvidsson som privattränare.

– Jag spelar en hel del i Salt­sjöbaden där jag bor. Svärfar bor granne så jag möter honom och några andra grannar, säger Arvidsson.

Är du bra?

– Bra är en definitionsfråga, men jag skulle ju slå Jawo med 6–0, 6–0 i alla fall.

Ja, vad tror du om Jawo som tennisspelare?

– Jag har inga större förväntningar, han är rätt talanglös när vi spelar pingis ute på Kaknäs. Och pingis är ju lättare än tennis.

”Kanske är en talang”

Vad ska ni fokusera på i början av träningen?

– Vi har inte lagt upp någon plan ännu. Men framför allt gäller det att han träffar bollen, vi får träna på hur han ska hålla racket och slå till. Men vi får se, han kanske är en större talang än vi tror.

Vadet gäller 5 000 kronor så det finns en ekonomisk vinning i att träna för Jawo. Kommer du att ta betalt för dina tjänster?

– Jawo är böteschef i laget och jag tycker att han har bötfällt mig lite väl mycket. Så ja, det är nog aktuellt med någon form av överenskommelse.

Vadet

Vadet med sportbladet: Amadou Jawo gör minst tio mål, annars möter han Sportbladets Oskar Månsson i en tennismatch. Förlorar Jawo skänker han 5 000 kronor till välgörande ändamål.

Om Jawo gör mer än tio mål är det Oskar Månsson som är under press. En tennisförlust innebär då 5 000 kronor från Sportbladets reporter till välgörenhet.

Tre röster om vadet

Oskar Månsson, blivande motståndare:

– Jawo har förstås bättre fysik än vad jag har, men så länge han inte ligger i hårdträning på tennisbanan så har jag goda chanser. Min badmintonbakgrund ger mig en fördel, och jag har trots allt spelat tennis ett antal gånger. Om Jawo kopplar på vinnarskallen och tar utmaningen på allvar blir det lurigare. Som tur är har Jonas Björkman isåfall lovat att vara min mentor.

Jonas Björkman, tennisikon:

– Just nu är du favorit. Jag baserar det på att du har badminton i bakgrunden och är van vi snabba förflyttningar och att komma rätt till bollen. Jawo har säkert mycket boll i sig och kan plocka upp känslan, men det svåra är förflyttningen och tajmingen. Samtidigt är han elitidrottsman och då brukar man gå in för sådana här grejer. För hans del handlar det bara om att nöta, så han behöver någon som matar bollar mot honom.

– Jag önskar er båda lycka till, men mest till dig. Jag håller ju på ett lag med andra färger, avslutar Hammarby-supportern Björkman.

Fredrik Jönsson, spelexpert på Sportbladet:

– Med tanke på att Jawo aldrig har lirat tennis så lägger jag min röst på Månsson. Han är lurig på banan, man vet aldrig vad som kommer att hända. Jawo är bättre tränad, men han kommer att få svårt att läsa räven från Skåne.

Sportbladets omdöme

Sportbladets omdöme att lyckas: 40 procent chans att göra tio mål eller mer. Kapaciteten finns definitivt, men det krävs en ordentlig uppryckning jämfört med fjolåret.