”Det handlar inte om något krig”

Fansens uppmaning inför derbyt

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

På måndag är det bäddat för fest när Hammarby tar emot Djurgården i allsvenskan.

För att säkerställa att det blir just en fest gör nu Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna ett officiellt uttalande.

”Vi vill på allvar uppmana till eftertänksamhet och lugn”, skriver supporterföreningen på sin hemsida.

Hammarby är tillbaka i allsvenskan och Stockholm rustar för en derbytät säsong med tre lag i den högsta serien. På måndag gästar Djurgården nykomlingen i ett hett prestigemöte.

”Kan inte glömma det som hänt”

Dif:s supporterförening Järnkaminerna riktar sig nu till fans från båda klubbarna inför matchen.

”Vi vill på allvar uppmana till eftertänksamhet och lugn. INGEN som bara vill gå på fotboll och heja på sitt lag ska behöva utstå våld, hot eller rädsla inför, under och efter matchen. Det handlar inte om något krig, att “försvara ‘sitt’ område” eller hämnd. Det handlar om fotboll, läktarkultur och gemenskap. Det senaste året har varit omtumlande för de flesta Djurgårdare och fotbollssupportrar. Vi kan aldrig glömma det som hänt och aldrig sluta arbeta för att det inte ska hända igen. Respektera varandras olikheter och lägg istället din energi på att sjunga fram ditt lag till seger.”

Uppmaning till Bajen Fans

Järnkaminerna skriver vidare att de hoppas att Hammarbys största supporterförening Bajen Fans nu kopierar initiativet.

”Hammarbys största supporterförening är Bajen Fans, med tusentals medlemmar och stort inflytande i deras led. Vi hoppas att även de kan uppmana till ett lugnt derby där vi låter den positiva läktarkulturen segra och att de kan göra ett uttalande med den andemeningen.”