”Vill mäta mig med de bästa och det får jag göra här”

Seon-Min Moon om tiden i Djurgården

FOTBOLL

När Seon-Min Moon spelade som bäst tog han ett drastiskt beslut.

Han lyssnade till sin hemlängtan, bröt med sin svenska klubb och flyttade hem till Sydkorea igen.

Nu är 23-åringen tillbaka för att spela sig till ett långtidskontrakt med Djurgården.

När hörde du senast om en fotbollsspelare som lät saknaden efter familjen styra karriären? Seon-Min Moon är född i Seoul men fick sin fotbollsfostran i England genom Nikes globala tävling The Chance.

2012 värvades han till Östersund där den flyfotade och passningsorienterade spelstilen uppskattades. ÖFK klättrade från division 1 till superettan och yttermittfältaren etablerade sig i laget, men trots framgången saknades något.

”Vi måste vinna”

Seon-Min ville hänga med sin pappa. Han ville hem. Han tog mod till sig och berättade för sin tränare att han skulle lämna Östersund och flyga till Sydkorea.

Snart har två år gått sedan dess. Seon-Min Moon har varit i Sydkorea och återvänt till Östersund. Han skulle gå till Djurgården efter säsongen, men när Haris Radetinac drog av korsbandet skyndades övergången på.

I dag debuterar 23-åringen på Tele 2 Arena.

– Vi måste vinna. Jag har spelat två matcher med Djurgården och vi har förlorat båda, säger Moon.

Vad var det som hände när du lämnade Östersund?

– Östersund är en liten stad. Det finns inget att göra och det bor inga sydkoreaner där. Jag satt bara hemma i två år och pratade med min familj på Skype. Det bor 20 miljoner människor i Seoul. Det är dubbelt så mycket som hela Sverige.

Hur var det att säga till klubben att du ville åka hem?

– Svårt. Men det var så stor omställning att komma dit. Det var därför jag fick hemlängtan.

Pappan kommer i höst

Vad hände i Sydkorea?

– Jag gick till ett lag i koreanska ligan, men jag kom för sent till draften så jag fick inte licens att spela matcher. Därför tränade jag bara i två-tre månader och åkte sedan till Sverige igen.

Hur hanterar du hemlängtan den här gången?

– Det är lättare i Stockholm som är en större stad. Här finns andra sydkoreaner. Och Bosse (Andersson, sportchef) har bjudit hit min pappa Pa Sang. Han ska komma hit i oktober och se laget och kulturen. Det är viktigt.

Du har kontrakt säsongen ut. Vill du bli kvar länge i klubben?

– Ja, jag vill ha kontrakt för två-tre år till. Laget håller hög nivå. Jag vill mäta mig med de bästa och det kan jag göra här.

Fotnot: Matchen startar 19.00 och sänds i CMore Sport