Polisen friad – efter händelsen på Tele2

Uppmärksammade ärendet nedlagt

FOTBOLL

Polisen anmäldes för övervåld efter att en video från insatsen på Tele2 Arena den 19 oktober publicerats.

Nu är utredningen nedlagd.

– Eva (Finné, åklagare) beslutade i måndags för att lägga ner förundersökningen, säger Eije Ekengren på polisens avdelning för särskilda utredningar till Fotbollskanalen.

Det var efter den allsvenska matchen mellan Djurgården och IFK Göteborg den 19 oktober som en polis anmäldes misstänkt för övervåld. Detta sedan en film från läktaren visat hur en sittande supporter fick ta emot två batongslag mot huvudet.

”Försöker skydda mitt huvud”

Supportern, som är ett välkänt ansikte inom Djurgårdens supporterrörelse och beskriver sig själv som en informell ledare, berättade själv för Sportbladet hur han hamnade mellan polisen och en stor grupp uppretade supportrar.

– Jag brukar ha dialogen med polisen vid samlingar, marscher, matcher och så vidare och tar ett steg fram för att försöka prata med de uniformerade poliser jag känner igen. Några tar det bra men andra är extremt aggressiva. Jag försöker få dem att backa samtidigt som jag håller tillbaka supportrarna som nu istället blivit vansinniga på polisen, sa supportern och fortsatte:

– Till sist blir det så aggressivt med handgemäng att jag inte kan lugna situationen. Då hamnar jag i en gång mitt emellan och väljer att sätta mig ner och räcka upp händerna för att visa att jag inte kan göra mer. Men när jag sätter mig ner blir jag först pepparsprayad i ansiktet, när situationen redan är över, och resten syns på filmen. Jag försöker bara skydda mitt huvud.

”Inte något straffbart”

Polisens avdelning för särskilda utredningar startade en internutredning efter händelsen men nu har ärendet lagts ner, skriver Fotbollskanalen.

– Ja, det ärendet är nerlagt. Eva (Finné, åklagare) beslutade i måndags för att lägga ner förundersökningen, säger Eije Ekengren på polisens avdelning för särskilda utredningar till sajten.

Enligt Fotbollskanalen frias polisen eftersom det var såpass stor kalabalik på läktaren där även polis och ordningsvakter fick ta emot slag. Det motiverade användandet av batongen.

Åklagare Eva Finné anser därför att det inte går att styrka övervåld.

– Inte någonting som är straffbart i alla fall, säger Eije Ekengren.