"Trodde inte det var ekonomiskt möjligt"

Djurgårdens storvärvning om återkomsten till allsvenskan

Foto: Andreas Bardell
FOTBOLL

Mathias Ranégie är tillbaka i allsvenskan – och nya klubben Djurgården – för att göra skillnad.

Men också för en återförening med sonen och för att höja sitt värde i Watford.

– Jag trodde aldrig det skulle vara ekonomiskt möjligt att spela i allsvenskan innan mitt kontrakt gick ut, säger han till Sportbladet.

Sportbladet avslöjade i helgen att landsmeriterade anfallaren Mathias Ranégie var på väg till Djurgården.

Det blev officiellt inför klubbens fans på onsdagskvällens medlemsmöte. Men de fick vänta en stund.

– Jag låtsades att det ringde på telefonen och att det var Ranégie. ’Jasså, du är i Stockholm, välkommen’. Typ så. Sen kom han in och fick tröjan, säger sportchefen Bosse Andersson.

– Haha, ja han ville spexa lite och lät oss vänta i kylan i 20 minuter. Det tyckte jag inte så mycket om. Men det verkade som att det gick hem. Alla verkade nöjda. Folk som följer Djurgården vet vem jag är och alla vill ha in lite rutin, säger Ranegie själv.

"Konstigt spela i Malmö"

Mathias Ranégie, som kommer på lån från Watford under hela 2016, lämnade Sverige för Udinese 2012. Han har sedan 2014 tillhört Watford, som lånat ut honom både till Millwall och kinesiska Dalian Aerbin.

Det betyder att 31-åringen har varit ifrån sin son, som i dag är nio år, länge. När det nu blev tal om en återkomst till Sverige var det därför bara Stockholm som gällde.

– Han har börjat fråga, och tyckte jag kunde komma hem nu. Om jag ändå är i Sverige hade det varit konstigt att spela i Malmö. När jag tittade på Stockholmsklubbar tyckte jag att Djurgården passade bäst – och att de fick sålt Emil Bergström öppnade lite. Samtidigt trodde jag aldrig att det skulle vara ekonomiskt möjligt att spela i allsvenskan innan mitt kontrakt gick ut.

Ägaren i Watford har i stort sett gått in med hela svenskens lön, vilket gör det till en gynnsam deal för Djurgården.

– Jag tror att min ägare tycker att det är ett bra skyltfönster för mig att vara i Sverige, så kan han kanske lyckas sälja mig nästa år. Jag tjänar säkert 10-15 gånger mer än i Sverige så jag hade varit för dyr annars.

"Glad få tillbaka sin pappa"

Vad har din son sagt?

– Min pojke är jätteglad över att få tillbaka sin pappa. Jag har aldrig sagt att jag skulle komma hem förrän om kanske två år, så han är väldigt glatt överraskad. Nu blir det mycket planerande med att ha pojken varannan vecka, men det känns kul. Jävligt bra.

Och hur känns nya klubben?

– Jag har ingen anknytning till Djurgården men tittade på allsvenskan hela förra säsongen. Det känns som att det hände något förra året, det skapades en glöd i klubben. Jag vill med min rutin vara med som pådrivare och hoppas kunna lugna mina yngre medspelare lite.

Bosse Andersson är inte blygsam i förväntningarna på den landslagsmeriterade spelaren, som tidigare spelat allsvensk fotboll i IFK Göteborg, Malmö FF och Häcken.

"Man lever på gamla meriter"

– Det spelar ingen roll vilken allsvensk klubb jag gått till. Förväntningarna hade varit höga. Det är bara att titta på (Markus) Rosenberg och Tobbe (Hysén) nu. Man lever på sina gamla meriter och har varit utomlands, säger anfallaren.

– Rosenberg hade det också lite motigt i utlandet, och så blev det så bra att Malmö kom ut i Europa och Champions League – en lyckosaga i sig. Men om man inte gör skillnad när man kommer hem är det konstigt! Det gjorde Tobbe i Blåvitt också där efter 2007, när jag var där. Det är det makalösa lyftet som man hoppas på.

Det blir en återvändarduell med Tobbe nu då?

– Ja, det hoppas jag. Jag kommer titta lite på honom i skytteligan.