Djurgården vann – efter retligt självmål

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Djurgården gjorde vad varken IFK Göteborg eller Hammarby klarade av.

De vann sin första match i Svenska cupen.

Men det krävdes ett snöpligt självmål.

Speakern på Tele 2 Arena summerade första halvlek mellan Djurgården och Ljungskile i Svenska cupen bra när han sa ”vi har noll-noll, noll skador, noll byten, noll gula kort”.

Andra halvan var mer fartfylld. Sebastian Andersson och Sam Johnson missade varsin chans innan hemmalaget tog ledningen i minut 57. Elliot Käck samspelade med Omar Colley och slog ett lågt inlägg som slank ur Ljungskilemålvakten August Strömbergs famn och studsade i mål.

”Vi hann inte”

20 minuter senare kvitterade Ljungskile efter att Tim Nilsen fångat upp en dålig nickrensning och via en Djurgårdare vallat in bollen.

Men matchen skulle inte sluta oavgjort.

Med fem minuter kvar hittade Daniel Berntsen in till Sam Johnson som stod helt fri i straffområdet. Strömberg räddade skottet, men inte bättre än att Sebastian Andersson kunde nå returen och retsamt löst rulla in 2–1, vilket blev slutresulatet.

– Vi tänkte byta ut Sebastian precis men då gjorde han mål. Vi hann inte – det var tur, säger Djurgårdens tränare Pelle Olsson.

Derby den sjätte mars

Djurgården och Ljungskile spelar i Svenska cupens grupp 6, där också Hammarby och Syrianska spelar. De lagen spelade 0–0 i söndagens möte på Tele 2 Arena. Årets första Stockholmsderby kommer alltså att bli mellan Djurgården och Hammarby och spelas sjätte mars, nästa söndag.

FAKTA

Betyg, Djurgården

Hampus Nilsson

Stefan Karlsson

Marcus Hansson

Omar Colley

Elliot Käck

Jesper Karlström (ut 78)

Alexander Faltsetas

Kevin Walker

Daniel Berntsen

Sebastian Andersson

Sam Johnson

Inhoppare:

Tino Kadewere (in 78)

Amadou Jawo

Utropstecknet

Matchens prestation kom i minut 65. En långboll flög över långsidan där Pelle Olsson mötte med en finkänslighet vi sällan ser i februari. Bollen dämpades och landade som en prinsesstårta på tränarens fot. Publiken jublade. Pelle vinkade med båda händerna.

Frågetecknet

Med risk att bli tjatig: håller yttrarna för att göra Djurgården till ett topplag? I skadefrånvaron av Mrabti och Radetinac krävs att Berntsen, Karlström och Moon är kreativa. Bortsett från norrmannens framspelning till 2–1-målet hände för lite från kanterna.

Defensiven

Lite trassel med Ljungskiles långa inkast i första halvlek. Det såg ut att vara åtgärdat i andra – då släpptes ett onödigt mål in efter just ett inkast.

Offensiven

Seb och Sam var trubbiga matchen igenom, men den förstnämnde rullade in en boll på slutet. Lite oväntat var i stället samspelet mellan Colley och Käck Djurgårdens giftigaste vapen. Eliott väggade med Omar och slog inlägget som gav 1–0. Efteråt samarbetade mitt- och ytterbacken på nytt, vilket ledde till ett inlägg som slickade översidan av ribban.

Snackisen

I vilket skick är Mathias Ranegie? Anfallaren har inte varit regelbunden målskytt sedan han spelade i Malmö 2012. När 31-åringen blir spelklar återstår att se om krutet är torrt än.

Svenska cupen herrar, grupp 6

Djurgården–Ljungskile 2–1 (0–0)

1–0 självmål (57), 1–1 Jakob Olsson (77), 2–1 Sebastian Andersson (85).

Publik: 6 409.