Flera klubbar rycker i petade anfallaren

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Djurgården vann årets första tävlingsmatch med två anfallare på mittfältet – och med Mathias Ranégie spelklar ökar konkurrensen på topp.

Redan har andra lag ringt för att försöka låna forwards av Stockholmsklubben.

– Jag vill inte ha ett till 2015 så kommer något får jag ta ställning till det, säger Amadou Jawo.

Det är trångt på topp i Djurgården. Sebastian Andersson, Sam Johnson, Tino Kadewere och Amadou Jawo fanns redan i truppen när klubben värvade Mathias Ranégie och Michael Olunga.

De två sistnämnda var inte spelklara till cupmatchen mot Ljungskile, så Andersson och Johnson startade på topp. Samspelet hackade delvis, men med fem minuter kvar var de inblandade i avgörandet: Johnson sköt rakt på LSK-målvakten August Strömberg och returen landade framför Andersson som rullade in 2–1.

Efter segern berättar Pelle Olsson att Sebastian var en hårsmån från att få lämna planen före avgörandet.

– Vi tänkte byta precis, men då gjorde han mål. Vi hann inte, så det var tur, säger Djurgårdens tränare.

”Klart vi fått samtal”

Kadewere och Jawo hoppade in på mittfältet mot Ljungskile. Där kan de komma att stanna, för till cupmatchen på söndag mot Syrianska är Ranégie troligen spelklar. Tino började skolas om förra veckan och Amadou överväger samma sak.

Det kan också hända att de flyttar innan allsvenskan börjar.

– Självklart vet klubbar om att vi har bra forwards. Det är klart att vi har fått samtal om det, säger sportchefen Bosse Andersson.

”Klart att jag tänker på sådant”

Ska ni låna ut någon innan transferfönstret stänger?

– Vi är öppna för att titta på alternativ, men det är för tidigt att säga nu. 31 mars har vi svaret.

För Jawo, som gjorde tretton allsvenska mål 2013 men inte ett enda i fjol, är utlån ett alternativ.

– Herregud, klart att jag tänker på sådant. Nummer ett är antingen att få plats i anfallet eller att komma ner, men kommer något får jag ta ställning till det, säger han.

FAKTA

Betyg, Djurgården

Hampus Nilsson

Stefan Karlsson

Marcus Hansson

Omar Colley

Elliot Käck

Jesper Karlström (ut 78)

Alexander Faltsetas

Kevin Walker

Daniel Berntsen

Sebastian Andersson

Sam Johnson

Inhoppare:

Tino Kadewere (in 78)

Amadou Jawo

Utropstecknet

Matchens prestation kom i minut 65. En långboll flög över långsidan där Pelle Olsson mötte med en finkänslighet vi sällan ser i februari. Bollen dämpades och landade som en prinsesstårta på tränarens fot. Publiken jublade. Pelle vinkade med båda händerna.

Frågetecknet

Med risk att bli tjatig: håller yttrarna för att göra Djurgården till ett topplag? I skadefrånvaron av Mrabti och Radetinac krävs att Berntsen, Karlström och Moon är kreativa. Bortsett från norrmannens framspelning till 2–1-målet hände för lite från kanterna.

Defensiven

Lite trassel med Ljungskiles långa inkast i första halvlek. Det såg ut att vara åtgärdat i andra – då släpptes ett onödigt mål in efter just ett inkast.

Offensiven

Seb och Sam var trubbiga matchen igenom, men den förstnämnde rullade in en boll på slutet. Lite oväntat var i stället samspelet mellan Colley och Käck Djurgårdens giftigaste vapen. Eliott väggade med Omar och slog inlägget som gav 1–0. Efteråt samarbetade mitt- och ytterbacken på nytt, vilket ledde till ett inlägg som slickade översidan av ribban.

Snackisen

I vilket skick är Mathias Ranegie? Anfallaren har inte varit regelbunden målskytt sedan han spelade i Malmö 2012. När 31-åringen blir spelklar återstår att se om krutet är torrt än.

Svenska cupen herrar, grupp 6

Djurgården–Ljungskile 2–1 (0–0)

1–0 självmål (57), 1–1 Jakob Olsson (77), 2–1 Sebastian Andersson (85).

Publik: 6 409.