Walkers regelmiss gav rött kort

Hade inte fått information

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Kevin Walker lämnar Södertälje fotbollsarena med tunga steg.
FOTBOLL

Kevin Walker missar söndagens cupderby efter en informationsmiss om de hårdare domardirektiven. 

– Det besöket vi gör har Djurgården inte haft ännu. Det är möjligt att det (Walkers reaktion) kan bero på det, säger domarbasen Bo Karlsson till Fotbollskanalen.

Djurgårdens Kevin Walker fick tidigt i andra halvlek lämna planen under mötet med Syrianska i Svenska cupen. Den andra varningen var ett resultat av att 26-årige Walker visat stort missnöje efter att hans lagkamrat Sam Johnsson blivit fälld av en spelare i Syrianska. Domaren Mohammed al-Hakim fiskade upp både det gula (Walker fick ett gult kort i första halvlek) och det röda kortet för Walkers uppträdande. Minuten efter utvisningen gjorde Syrianska matchens enda mål.

Twittrade om sitt missnöje

Walker var helt oförstående till sin utvisning och twittrade under kvällen ”Horribelt domslut då jag varken gör eller säger något olämpligt” och faktum är att Walker inte visste om de nya hårdare direktiven som domarkåren infört i år. För att både minska diskussionerna kring domslut och skydda domarna ska spelare som lägger sig i situationer som inte rör dem själva bli straffade hårdare – vilket Kevin Walker fick känna på.

”Får han inte göra”

Domarbasen Bo Karlsson säger såhär om situationen som Kevin Walker la sig i:

– Det får han (Walker) inte göra. Det är inte hans sak att lägga sig i, det är domaren som ska döma matchen och bestämma bestraffningarna. Ingen spelare ska göra något mot en annan spelare. Konfrontation där två spelare ställer sig mot varandra eller där en skriker på spelare som ligger ned, det ska ge en varning för det tillhör inte spelet. Det har alltid varit så, det är inget nytt. Tidigare har vi kanske inte varit tydligt nog med detta och det har vi nu förtydligat för domarna i år, säger domarbasen Bo Karlsson till fotbollskanalen.

Hårdare tilltag

Domarnas integritet har skadats genom åren enligt Bo Karlsson och i år ska det problemet tas hand om genom hårdare tilltag.

– Spelare protesterar mot domslut ideligen. Det är inte tillåtet enligt regelboken. Domarnas suveränitet och integritet har skadats genom åren. Då måste vi ta tag i det. Förut har det varit så att den som har varit värst i en protest mot domaren har fått en varning, nu kan det bli så att alla får en. Vi måste få bort och förebygga det här och det har vi gått ut med nu och talat om för klubbarna med de här direktiven, säger Bo Karlsson.