Då är Djurgårdens stjärnor tillbaka

Planen: då kan Ranégie och Radetinac spela igen

Foto: Bildbyrån
Hinner Mathias Ranégie och Haris Radetinac bli redo?
FOTBOLL

En knapp månad till premiären.
Då hänger offensiven på en skör tråd.
Hinner Mathias Ranégie och Haris Radetinac bli redo?

Ett uttåg ur cupen betyder trubbel för planeringen. Men Djurgården lyckades i rask takt ordna träningsmatcher mot Elfsborg och IFK Göteborg, och har sedan tidigare IFK Norrköping inplanerat som motståndare i genrepet.

– Det ser bra väldigt ut. Vi åker till Borås och matchen mot Elfsborg på fredag med hela 20 man, alla utom de skadade spelarna, säger Pelle Olsson.
Ja, skadeproblemen på de offensiva nyckelspelarna har ju stört Djurgården under försäsongen. Kerim Mrabti kan vara tillbaka till augusti, men hur ligger det till med Haris Radetinac och Mathias Ranégie?

"Kan spela mot Norrköping"

Nyförvärvet deltar för tillfället inte i den kollektiva träningen på grund av knäproblemen han ådrog sig redan efter ett par träningar med Djurgården. Det sportsliga ledningen skyndar långsamt med Ranégie, och målet är att ha honom redo lagom till den allsvenska premiären.

– Det är så jävla hårda konstgräsplaner och kallt ute, och jag inte spelat på plastgräs på många år, och så fick jag väl en reaktion på det. Nu försöker jag stärka musklerna kring knäleden, det är ingen allvarligt, men det har varit brosk och vätska som irriterat. Vi försöker se till att knäet inte svullnar upp efter ett pass, säger Mathias Ranégie.

När kan du spela match igen?

– Två veckor ungefär. Till IFK Norrköping bör jag kunna spela, även om jag gärna spelat mot "Blåvitt" också.

Angående konstgräs. Hur ser du på det?

– Det är en svår grej: plastgräs är väl bättre än en riktigt risig gräsplan. De allsvenska klubbarna har väl inte riktigt vågat – eller haft råd – att satsa pengar på riktigt gräs. Det är lite sorgligt, men det är som det är. Jag är ändå van vid konstgräs sen senast.

När är Haris redo?

Haris Radetinac är längre bort från spel. Yttern, som drog korsbandet förra sommaren, kommer inte vara redo att spela i premiären.

– Jag har börjat med boll nu, och ska försöka träna med laget från och med måndag.

Då handlar det om enklare uppvärmnings- och passningsövningar, men inget duell- eller matchspel.

– I början av april ska jag kunna spela och var med i duellerna på träningar. Sen i slutet av april ska jag, enligt planen, kanske kunna spela matcher, säger Radetinac och fortsätter:

– Man riskerar väldigt mycket om jag går på 100 procent för tidigt. Men det är härligt att kunna köra lite med boll igen. Känslan är så jäkla skön, för sex månader utan boll är en lång tid.

FAKTA

Så ska Radetinac och Ranégie komma i form

Mathias Ranégie, lättare knäskada.
Prognos: I matchspel inom två veckor.
Träning: Fick problem med sitt knä på grund av konstgräsovana. Sliter inne på gymmet för att bygga upp styrka kring knäsenan, så att knät inte ska svullna efter hård träning. Deltar därför inte i den kollektiva träningen just nu.
Haris Radetinac, korsbandet.

Prognos: Tillbaka i full träning i början av april. Hoppas kunna delta i matchspel från slutet av april

Träning: Har nyligen börjat känna lite på bollen. Kommer under nästa vecka träna med laget, men inte delta i dueller eller matchliknande spel. Han inleder med kollektiva uppvärmnings- och passningsövningar.

Djurgårdens matcher inför premiären:
Fredag 11 mars: Elfsborg (b)

Speldatum ej spikat: IF Göteborg (b)

Speldatum ej spikat: IFK Norrköping (b)