SKRÄCK-SKADAN

Elfsborg tvingas till åtgärder: ”De tappar mycket kvalitet”

1 av 3
Anders Svensson går ut efter att ha slagit upp sin lårskada igen.
FOTBOLL

BORÅS. Skadorna på stjärnduon kan spräcka Elfsborgs gulddröm.

– Med två klasspelare som Anders Svensson och Stefan Ishizaki får Elfsborg färre offensiva hot, säger Kalmar FF:s Henrik Rydström efter Elfsborgs 1-0-seger över Hammarby.

Nu planerar Elfsborgtränaren Magnus Haglund extra åtgärder för att stärka resterande spelare mentalt inför mötet med serieledaren.

Stefan Ishizaki i förra matchen mot Malmö FF.

I går efter 19 minuter mot Hammarby tvingades Anders Svensson linka av planen, med känning i höger framsida lår.

Det är nu mycket tveksamt om landslagsstjärnan kan spela i seriefinalen mot Kalmar FF på söndag.

Hur ska Elfsborg klara sig utan den viktige Stefan Ishizaki, löd frågan inför matchen mot Hammarby.

I korridorerna i Borås Arena efter slutsignalen var frågeställningen: hur ska laget klara sig utan både Ishizaki och Anders Svensson – nyckelspelare för Elfsborgs offensiv.

– Tar man bort Stefan Ishizaki och Anders Svensson från startelvan tar man bort vissa spetskvalitéer. Vi vill ha alla spelare för att vara slagkraftiga, säger tränaren Magnus Haglund.

– ”Ishi” och jag är trygga med boll, vill ha boll och är kreativa. Vi tappar en hel del, men det finns andra duktiga spelare som får chansen att lyckas, anser Anders Svensson.

”Tappar kvalitet”

Och hos guldkandidaten Kalmar kunde kapten Henrik Rydström slå fast att Elfsborg får färre offensiva möjligheter.

– De tappar mycket kvalitet på fasta situationer och det är så klart en fördel för oss, säger han.

För Magnus Haglund och ledarstaben i Elfsborg gäller det att snabbt efter skadorna hitta den mentala balansen i laget.

När Sportbladet stod kvar sent efter matchen och talade med tränaren sa han att han skulle hem och fundera på hur. Redan i dag vidtas åtgärder för att höja tryggheten inom laget.

– Man får prägla individerna och gruppen på ett lämpligt vis, säger Magnus Haglund.

”Ska stärka tron”

Haglund påpekade dock att det inte är några revolutionerande saker han planerar:

– Vi ska inte vända upp och ner på världen för att vi ska spela mot Kalmar. Det blir inga ”specialmetoder”, ”hemliga metoder” eller ”chockmetoder”... så det kan ni lägga ner. Men vi ska med visst resonemang stärka tron inför matchen mot Kalmar.

– Om vi tyckte att det var en utmaning att spela utan Stefan, är det en ännu större utmaning att spela utan båda två. Alla får höja sig ytterligare.

FAKTA

Superduon borta – så här påverkas Elfsborgs chanser

1 Passningsspelet. Både Svensson och Ishizaki är väldigt boll- och spelskickliga och bra på att hitta öppningar i motståndarförsvaret. Elfsborg får svårare att föra matcherna utan dem.

2 Fasta situationer. Ishizaki brukar slå precisa hörnor och inläggsfrisparkar. Svensson gillar att dra till på liggande boll strax utanför straffområdet.

3 Rutin. Tillsammans har de 105 landskamper, Svensson 94 och Ishizaki 11. Erfarenhet är extra viktigt i måstematcher i guldstriden. Båda är dessutom nyttiga pådrivare, och Svensson är lagkapten när inte Martin Andersson spelar.

4 Respekt. Duon är fruktad av motståndarna, som nu får ett mentalt överläge när Elfsborgs stjärnspelare saknas.

5 Matchvinnare. Ishizaki har i år svarat för åtta mål och tre assist. Svensson har en förmåga att ofta kliva fram när det gäller som mest.

ARTIKELN HANDLAR OM