Teddy Lucic om nytändningen i Elfsborg:

”Jag har visat att fotboll inte bara handlar om åldern”

FOTBOLL

Elfsborg fick kritik när de inför säsongen värvade Teddy Lucic, 35.

Nu är mittbacken en av allsvenskans bästa spelare och laget har bara släppt in sju mål.

I morgon drabbar han samman med skytteligaledaren Patrik Ingelsten och anfallsglada Kalmar FF.

– De är favoriter men gör vi bara vårt jobb har vi en bra chans, säger Lucic.

Teddy Lucic

Många höjde på ögonbrynen när Elfsborg skrev ett tvåårskontrakt med den då 34-årige göteborgaren. Flera förståsigpåare menade att Lucic var för gammal och hade tappat i kvalitet under året i superettan med BK Häcken. Men den förre landslagsbacken har tystat tvivlarna. I våras frågade dessutom förbundskaptenerna om han var intresserad av att spela EM, vilket han inte var. I stället har han fortsatt att imponera i allsvenskan.

– Jag läste ju vad de så kallade experterna skrev i vintras och det fungerade som tändvätska. Jag tycker att jag har visat att fotboll inte bara handlar om åldern.

Varför har det gått så bra?

– Jag fick en nytändning när jag kom till Elfsborg och nu när vi är med och slåss i toppen höjer man sig automatiskt lite extra. Det är bra tryck på läktarna och man vill inte göra någon besviken. Samtidigt måste man komma ihåg att jag har väldigt bra medspelare.

I fjol släppte Elfsborg in 30 mål på 26 matcher. I år, med Teddy Lucic i laget, har boråsarna efter 23 omgångar bara släppt in sju bollar.

– Alla har en del i bygget och en spelare gör förstås inte allt. Men det är skönt att det har stämt och alla har gjort sitt jobb till 100 procent. Fram till i dag är väl bäst att tillägga. Det är inte så kul att slå sig för bröstet och sedan släppa in tre mål i varje match.

Vid vinst mot Kalmar FF i seriefinalen på Fredriksskans i morgon blir Elfsborg ny tabelletta. Men smålänningarna är starka hemma och har gjort överlägset flest mål i allsvenskan.

– Det blir tajt och tufft. Kalmar är bra och gör sällan några misstag. De är stabila bakåt och öser in mål. Mycket prestige och viktiga poäng står på spel. Den som vinner får ett mentalt övertag, men sedan är det ju faktiskt sex matcher kvar och det kan svänga snabbt.

Kalmar torskade cupfinalen på straffar i söndags och föll med 0-1 mot Helsingborg i onsdags. Hur tror du att det påverkar dem?

– Det är nog mest en tillfällighet att de har två raka förluster och de har nog redan lagt det bakom sig. Jag har svårt att tänka mig att det skulle betyda något mot oss.

Hur ser du på att Stefan Ishizaki och Anders Svensson missar resten av säsongen?

– Vi tappar två av allsvenskans bästa spelare och det är så klart tråkigt. Men vi har en hyfsat bred trupp och de som får kliva in i stället är tända, så det ska nog bra. Hur det påverkar oss får vi se efter mötet med Kalmar.

Vem är favorit?

– Kalmar har ju haft många poängs försprång hela sommaren och spelar på sin hemmaplan så de får ha favoritskapet. Det är inget konstigt med.

Patrik Ingelsten leder skytteligan med 15 fullträffar och gjorde två mål när Kalmar slog ut Elfsborg i kvartfinalen i svenska cupen (4-2).

– Han är farlig så där vi får se upp. Elm-bröderna har också varit riktigt bra. Sedan har de någon brasse också (Sobralense). Han är en joker. De har många spelare som kan avgöra. Det ska bli fantastiskt kul att möta dem.

Vet du vem som är vem i Elm-trion?

– Namnen krånglar man ihop men när jag ser dem vet jag vad de är bra på och vad de är lite sämre på, säger Teddy Lucic.

ARTIKELN HANDLAR OM