”Jag har inget emot riktigt bra pengar”

Svensson hoppas på nytt erbjudande från arabvärlden

FOTBOLL

BORÅS. I bättre form och starkare än på länge.

Då är Elfsborgs nyckelspelare sugen på att bli utlandsproffs igen.

– Att sticka i väg ett eller två år någonstans där det är riktigt bra pengar har jag inget emot, sägerAnders Svensson, 32.

Foto: FOTO: THOMAS JOHANSSON
På väg bort? Anders Svensson gör ingen hemlighet av att han gärna spelar några år i ett land där han kan tjäna stora pengar. Men för tillfället är det Elfsborg – och Blågult som gäller. ”Jag vet att många inte vill se mig i landslaget. Men jag har lärt mig att skita i vad de tycker”.

Han har pratat om det själv – om hur den svåra skadan gav honom chansen att bygga upp kroppen under rehabiliteringsperioden.

När lagträningen körde igång med Elfsborg igen kommenterade den tidigare medspelaren, gode vännen och numera assisterande sportchefen Mathias Svensson om det var en kroppsbyggare de fått tillbaka.

Det syns att Anders Svensson kört hårt i gymet när han kommer gående i bar överkropp genom omklädningsrummet efter matchen mot Halmstad.

– När jag väl kom igång med löpträningen försvann en del av det jag byggt upp, säger Svensson med ett skratt. Efter operationen fick jag inte belasta benen och då tränade jag mycket överkropp och bål. Det har jag nytta av nu.

”Självklart var jag orolig”

I slutet av september förra året gick senan som fäster den främre raka lårmuskeln

i höger ben av vid bäckenbenet.

– Det var en konstig och ovanlig skada. Självklart var jag orolig. Jag visste inte hur allvarligt det var. Om jag skulle kunna fortsätta att spela. Jag kände ”fan, jag vill inte sluta än”. Jag vill köra många år till.

– Det var väl det som motiverade mig att träna så hårt också.

Det har gett en landslagsmittfältare som är bättre förberedd fysiskt än på många år.

Dessutom är han ruskigt bra spelmässig form.

Mot Halmstad i går var han bäst på planen, nickade in 1–0 och glänste med spelvändningar och precisionspassningar på 40 meter.

– Det har gått väldigt bra ett par matcher i rad nu. Det känns bra när man ska iväg med landslaget. Jag känner mig lugn och trygg med bollen och de långa spelvändningarna sitter där.

– Och mål för tredje matchen i rad är inte så dåligt för en defensiv mittfältare.

Blir det inte ett väldigt stort steg att gå från träningsmatcher till att möta Portugal på bortaplan i ett VM-kval?

– Nja, jag kan det här nu. När vi möter lag som Kalmar och Halmstad strax före serien inleds så är det mycket prestige. Det gnälls och smäller på ganska bra.

– Vi har släppt på den tyngsta träningen de senaste veckorna. Jag känner mig redo för att starta mot Portugal och kriga i 90 minuter.

Stöttar Linderoth

Den fem månader långa skadefrånvaron har gett honom extra förståelse för andra i liknande eller värre situationer.

Hur mycket pratar du med Tobias Linderoth?

– Tobbe och jag har ganska mycket kontakt med varandra. Vi pratas vid och sms:ar en hel del.

– För mig var det ingen panik och stress att komma tillbaka. Tobbe är en viktig spelare för Galatasaray, de trycker på och pressar för att han ska spela.

– Jag ville också tillbaka snabbt, men här höll sjukgymnasterna mig tillbaka och lät mig inte gå igång förrän de tyckte att det var dags. Jag var vansinnig på dom ett tag, haha ,men så drabbades jag inte heller av några bakslag.

Hur stöttar du Tobias?

– Framför allt är han en väldigt god vän – och en fantastisk fotbollsspelare. För mig är det viktigaste att han mår bra. Får han sedan rätt uppbackning så är jag övertygad att han kommer tillbaka. På planen är han en tillgång för vilket lag som helst.

Vill du ha hit honom till Borås så fort som möjligt för att han ska bli skadefri här och sedan spela i allsvenskan med Elfsborg?

– Det är ingenting för mig att svara på. Vi pratar mest om annat. Jag bryr mig mest om att han ska bli frisk. Var han spelar spelar inte så stor roll – bara han mår bra.

”Ingen vågar säga det”

Ett inte helt orimligt scenario är att Linderoth kan komma hem till Elfsborg till sommaren – och då kan Anders Svensson vara på väg därifrån.

Du har inte gett upp tanken på att bli utlandsproffs igen?

– Nej, absolut inte. Ofta är det ingen som vågar säga det rakt ut – jag trivs jättebra i Elfsborg – men att sticka i väg ett eller två år någonstans där det är riktigt bra pengar har jag inget emot. Det fanns ett seriöst intresse förra sommaren. Då sa jag att de skulle komma tillbaka till vintern, men då var jag ju skadad.

– Erbjudandet var från arabländerna. Nu får jag se om det dyker upp igen. Något sådant kan jag tänka mig, säger Anders Svensson.

FAKTA

Har gjort 94 landskamper

Namn: Anders Svensson. Ålder: 32. Längd/vikt: 177 cm/82 kg. Familj: gift med Emma. Landskamper/mål: 94/15. Landslagsdebut: Sydafrika 1999. Meriter: VM 2002, 2006, EM 2004, 2008, svensk mästare 2006, cupmästare 2001, till final i FA-cupen 2003 med Southampton. Klubbar: Guldheden, Hestrafors, Southampton 127 matcher/10 mål, Elfsborg 232 matcher/55 mål.