”Vi ska provocera IFK”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

BORÅS. IFK Göteborg har släppt in sex av sju mål efter fasta situationer.

Elfsborgs tränarteam har en plan för att straffa sin motståndare i västderbyt.

– Vi ska försöka provocera dom rejält på fasta, säger tränaren Magnus Haglund.

I det etablerade spelet räknar Elfsborg med mycket kamp.

Bra koll på planen

Elfsborg kommer inte offensivt att kunna nyttja det passningsspel som laget besitter på bra underlag, men tränarteamet har bra koll på vilken plan som krävs för att neutralisera IFK Göteborg.

– Stoppa deras långa uppspel, stoppa högersidan och inte gå i fällan om de faller tillbaka med sitt försvarsspel och satsar på omställningar, säger assisterande tränare Peter Wettergren.

Men sedan finns det situationer där Elfsborg anser att chanserna till mål är goda: vid fasta situationer.

– Det blir viktigt. Väldigt hög procentandel av IFK:s insläppta mål har kommit efter fasta, sex av sju vet jag, säger Magnus Haglund.

Under samlingen på hotellet i Göteborg under lördagkvällen analyserade tränarteamet IFK:s försvarsspel vid de senaste fasta situationerna.

– Vi ska sätta hård press på dem på fasta situationer, de har haft bekymmer där, säger Haglund.

”Fantastisk huvudspelare”

En spelare som får en nyckelroll i Elfsborgs offensiva fasta är den formstarke målskytten Denni Avdic, som spelade från start i senaste matchen.

– Denni är en fantastisk huvudspelare så han blir viktig. Det viktiga är att hur övriga agerar när bollen går mot Denni. Där ska de andra både gå på djupled och det kan komma tillbakaspel från honom, säger Wettergren,

Denni Avdic själv:

– Jag är en av de som är starka i fasta situationer, men vi har många som gjort mål med huvudet. Det är en styrka vi har, säger han.

Sitter målformen kvar?

– Jag kan inte känna det, men hoppas det. Jag hoppas vi kan ta med många bitar från matchen senast.

FAKTA

SÅ SKA ELFSBORG STOPPA IFK

Stoppa IFK:s första långa uppspel. Ytterback söker ofta Tobias Hysén på ytan bakom motståndarnas ytterbackar (Mathias Florén och Johan Karlsson).

Inte gå i fällan om IFK försöker locka upp Elfsborg högt, för att gå på omställningar. Den taktiken lyckades IFK med mot Kalmar FF. Elfsborg måste hålla höjd i försvarsspelet och spelarna måste vara kloka när laget tappar boll. Elfsborg har en plan för direkt återerövring.

Stoppa IFK:s högersida med Adam Johansson och Stefan Selakovic. Elfsborg är medvetna om att "Sella" och Adam ska försöka locka upp vänsterbacken Mathias Florén och försöka lägga boll bakom till Jakob Johansson eller lyfta in.

HÄR SKA ELFSBORG HOTA IFK

Största hotet kommer vid fasta situationer. Elfsborg har kartlagt IFK:s svaghet och förlitar sig till sina starka huvudspelare. Men det blir inte en massa läckra kombinationer eftersom underlaget inte tillåter det. "Det är bara att slå in bollen och hoppas att vi vinner den. Lyfta in den och nicka eller bröta in den i mål. Det blir sådana mål som kommer att avgöra" säger Elfsborgs stjärnan Anders Svensson.