Covic kan vara lösningen på Elfsborgs målvaktskris

”Synd om Jesper men glad över att få spela”

FOTBOLL

Jesper Christiansen värvades som förstemålvakt – men skadades direkt.

Ante Covic ryktades vara på väg bort – men kan nu bli lösningen på Elfsborgs målvaktskaos.

– Det kan visa sig bli lyckosamt att Ante stannar hos oss, säger tränaren Magnus Haglund.

Inledningen på danske Jesper Christiansens, 32, Sverigeäventyr blev en fortsättning på hans skadehelvete.

Han drogs med en armbågsskada under våren men tog sig tillbaka och fick åka med landslaget till VM i Sydafrika. Väl hemma i Danmark köptes han av Elfsborg från FC Köpenhamn för drygt sex miljoner.

Fraktur i tummen

Men i sin första tävlingsmatch – Europa League-mötet med Iskra Stal i torsdags – small det igen. Christiansen träffade en motståndare i huvudet efter ett utkast, fick en fraktur i tummen och en beräknad konvalescenstid på sex veckor.

– Det här är förstås en väldig missräkning för oss som lag, men framför allt lider vi med Jesper just nu, säger Magnus Haglund.

Elfsborgstränaren får nu försöka reda ut den målvaktscirkus som drog igång i april när förstavalet Ante Covic visades ut mot IFK Göteborg – och andramålvakten Joakim Wulff stod resten av matcherna under våren.

”Synd om Jesper”

Covic har ryktats vara på väg från klubben sedan dess, men får i stället en ny chans mot Örebro i dag.

– Jag kommer att gå efter erfarenhet i mitt val, säger Haglund utan att nämna några namn.

Upplagt för Ante Covic, således. Australiensaren, med sina 35 år och 165 allsvenska matcher, sorteras utan vidare in i facket ”rutinerade målvakter”.

– Det händer konstiga saker i fotboll. Givetvis är det synd om Jesper men samtidigt är jag glad över att få spela, säger Covic.

Vad tror du om din framtid i Elfsborg?

– Elfsborg köpte förstås Jesper Christiansen av en anledning. Allt jag kan göra nu är att prestera i de matcher jag får chansen i. Jag önskar att jag visste hur min situation ser ut om sex veckor, men fram till dess ska jag fortsätta att vara professionell och ge allt på planen.

FAKTA

COVIC TUNGA SÄSONG

Ante Covic gick in som Elfsborgs givna förstamålvakt den här säsongen.

I sex matcher var han också det. Men i den sjunde drog han på sig ett tidigt rött kort när Elfsborg föll med 5–1 mot IFK Göteborg – och har sedan dess varit petad till förmån för Joakim Wulff.

I maj kom nästa bakslag när Ante Covic petades ur den australiensiska VM-truppen och ryktena om att han var på väg bort från Borås började florera.

I juli värvade Elfsborg FC Köpenhamns Jesper Christiansen som sin nya förstamålvakt – och Covic kom ännu längre från spel.

Men i torsdags blev Christiansen olycka det som banade väg för Covic. Dansken ådrog sig en fraktur i tummen i Europa League-kvalet och Covic får därför chansen mot Örebro i dag.