Laul: Glädjande att David är inställd på allsvenskan

Foto: bildbyrån
FOTBOLL

En dragkamp mellan Elfsborg och Kalmar om David Elm, 28.

Ursäkta om vi drar på i tidningen men det är faktiskt den tyngsta Silly Season-nyheten hittills inför årets allsvenska.

Av det kan man dra åtminstone två slutsatser:

1. Klubbarnas dåliga ekonomi innebär att det inte värvas särskilt många eller spännande namn till allsvenskan längre (om det nu någonsin gjort det).

2. David Elm är en tillräckligt bra fotbollsspelare för att göra nytta i vilken svensk klubb som helst.

Senaste budet är att han ersätter Denni Avdic i Elfsborg och det låter logiskt. Boråslagets ledning med Stefan Andreasson i spetsen är kanske den sportchef som under senaste åren varit allra skickligast på att fixa det tränaren pekar på.

Att tränaren sedan inte lyckats förvalta allsvenskans kanske bästa trupp på ett bättre sätt är en annan historia som vi inte ska gå in på här.

Scoutade Rasmus

Storyn om David Elms plötsliga flytt från Kalmar till Fullham och den därpå följande Premier League-succén under Roy Hodgson säsongen 2009/10 var ”som hämtad ur Buster”, för att undantagsvis använda en klyscha.

Fullham scoutade yngre brodern Rasmus, gick bet på honom, fick upp ögonen för lagkamraten David som satt i en bil på väg att skriva division sex-fotboll på Öland för lokaltidningen Barometern när agenten Patrick Mörk ringde och undrade:

– Vill du spela i Premier League?

Därefter gick allt fort för den långe centern. Först i rätt riktning, sedan i fel. Under nye managern Mark Hughes har Elm inte spelat en minut A-lagsfotboll.

David – en beläst man

Själv var jag nere och gjorde ett webb tv-inslag om David förra våren och fascinerades bland annat av historien om hur han fraktade sin flickväns häst i en trailer från Kalmar via Eurotunnel till ett litet hus i Londons utkanter.

Att David nu kör tillbaka häst och flickvän samma väg förvånar mig inte: det är en beläst man som studerat journalistik på distans i England men också en känslig kille som inte mår bra av att bara räkna pund när fotbollskarriären går i stå.

Det är förståeligt om han anser att en flytt till Kalmar kan kännas som ett kliv tillbaka medan en satsning i Elfsborg framstår som mer spännande och fräscht.

Ett bra socialt paket

Glädjande för svensk fotboll är att David verkar inställd på allsvenskan framför norska eller danska ligan som annars är många ”hemvändares” förstaval.

Det innebär i så fall att Stefan Andreasson och kompani har satt ihop ett bra socialt paket för ett givande fotbollsspelarliv i Borås. Igen.

ARTIKELN HANDLAR OM