Miljon-stoppet

Elm till Elfsborg – men resten av allsvenskan nobbar dyra värvningar

FOTBOLL

De hade pengarna för David Elm, men stängde plånboken.

Kalmar följer den närmast allhärskande allsvenska trenden just nu: det gäller att snåla.

– Vi vill inte riskera att låsa upp oss i ett helt år utan att kunna göra andra värvningar, säger ordföranden Jonny Petersson.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
presenterades i går Redan för en vecka sedan kunde Sportbladet avslöja att David Elm var nära ett kontrakt med Elfsborg. I går blev affären klar.

Det stod mellan Elfsborg och Kalmar.

Men smålänningarna gav upp strax före slutförhandlingarna för att de inte kunde få fram de tio miljoner som affären totalt skulle kosta (se artikel nedan).

Eller mer korrekt: de ville inte få fram pengarna.

När Sportbladet tidigare frågade Kalmars ordförande Johnny Petersson om klubben kan värva en spelare för tio miljoner svarade han ”ja, men vi gör det inte”. Liknande svar kom från Elfsborgs Bosse Johansson, Norrköpings Peter Hunt, Mjällbys Jörgen Martinsson och Häckens Sonny Karlsson.

Slut på storvärvningar

Trenden går åt att de allsvenska klubbarna inte storvärvar längre. Elfsborgs köp av David Elm är svensk fotbolls överlägset största övergång i januari.

Och för Kalmars del fanns alltså pengarna, ändå backade man.

– Vi vill inte riskera att låsa upp oss i ett helt år utan att kunna göra andra värvningar. Vi känner att vi vill kunna ha möjlighet att förstärka i sommar också, säger Johnny Petersson till Baromtern och lägger till att de siktar på billigare namn nu:

– Vi kommer att värva två nya. Vi har ett antal spår att jobba med.

Nanne: ”Tråkigt”

Kalmartränaren Nanne Bergstrand beklagar att laget inte har större ekonomiska muskler och beskriver vad Elm kunde ha tillfört:

– En bra fotbollsspelare som kan vårt sätt att spela. Men ekonomin har betydelse och det är tråkigt att vi inte kan vara med och plocka hem utlandsproffs härifrån, säger han till Barometern.

ARTIKELN HANDLAR OM