Klas Ingesson blir tränare – i Elfsborg

”Har vi velat länge”

FOTBOLL

Han besegrade cancern.

Nu står Klas Ingesson inför nästa utmaning.

"Klabbe", 42, blir tränare för Elfsborgs U21-lag.

– Det finns ett driv i klubben och en satsning på framtiden, säger bronshjälten från 1994

Den folkkäre VM-hjälten från 1994 har haft en turbulent tid sedan han lade fotbollsskorna på hyllan. Under parollen "Kämpa Klabbe" följde hela Sverige hur Ingesson besegrade cancern. Nu gör han comeback på fotbollsplanen – som tränare.

Ingesson kommer vara en del av ledarstaben i Elfsborgs U21-lag.

– Det stämmer. Jag ska vara med U21-truppen och coacha tillsammans med Jesper (Bengtsson) och Reima (Haukka), säger Ingesson till Borås Tidning.

Blir matchcoach

Och med sin erfarenhet och mångsidighet tror östgöten att han har mycket att dela med sig av till sina framtida adepter.

– Jag tror att jag med min erfarenhet som spelare i många år och i flera olika länder kan få de här killarna att fokusera på rätt saker. Den dag de eventuellt blir fotbollsspelare på heltid ska de vara beredda och veta vad det innebär.

"Klabbe" kommer vara med vid tre träningar i veckan, och coacha klubbens juniorallsvenska lag under matcherna.

Men att det blev just Elfsborg var inte så konstigt.

– Jag har pratat väldigt mycket med Stefan (Andreasson) genom åren och växte upp tillsammans med Wettergren (Peter, assisterande A-lagstränare i Elfsborg) så jag har fått flera goda intryck från klubben. Det finns ett driv i klubben och en satsning på framtiden. Det ska bli kul att vara en del av det arbetet.

Fick cancer 2009

Samtidigt meddelar klubben att fystränaren, och förre tiokamparen, Henrik Dagård slutar i klubben. Dagård har tackat nej till en heltidstjänst, familjeskäl är orsaken.

Ingesson drabbades 2009 av cancer. 42-åringen vann den kampen och är nu alltså redo för en ny utmaning.

– Det här har vi velat länge. Ända sedan vi försökte få honom som spelare efter att han flyttade hem från Marseille så har vi pratat om att hitta en ledarroll åt honom, säger Stefan Andreasson till Fotbollskanalen.

– Han är en fantastisk person som garanterat kommer att tillföra hur mycket som helst med sina erfarenheter. Om vi inte fostrar karaktärer med en sådan som honom då gör vi det aldrig.

ARTIKELN HANDLAR OM