Missnöje – trots seger

Elfsborg sågar sin insats: ”Mycket dålig”

FOTBOLL

BORÅS. Tredje segern i följd.

Men gott om missnöjda spelare i Elfsborg.

– Det här var VM i felpassningar, säger Lasse Nilsson.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
målskytt Lasse Nilsson stod för kvitteringsmålet men var inte alls nöjd med lagets insats. ”Vi slog enormt många felpassningar.”

Orörligt, slarvigt och oinspirerat. Det var inte mycket som tydde på att Elfsborg just nu är allsvenskans mest formstarka lag.

2–1 mot IFK Norrköping var ingen fotbollsfest.

– Vi skulle ut och köra över dem var ju tanken, men så blev det inte riktigt. Vi slog enormt många felpassningar. Grunden för ett bra passningsspel är ju rörelse, men i dag var det ingen som ville ha bollen, säger Lasse Nilsson.

Fel på inställningen?

– Jag kan bara tala för mig själv, men jag var absolut taggad. Men vi fick ju inte igång vårt spel.

Magnus Haglund var svart som ett åskmoln efter matchen och sågade sitt lag.

Slarv bakom målet

– Vi gör en väldigt medioker insats, snudd på mycket dålig. Killarna har ju en obefintlig

rörelse och när Norrköping gör 1–0 så är det en följd av att vi spelat dåligt i 60 minuter. I dag var vi inte i närheten av den nivån som gjorde att vi slog Malmö och Gais.

Ny mentalitet

Trots bristen på spelglädje lyckades Elfsborg vända och vinna med 2–1, och hänger hjälpligt med Helsingborg i toppstriden.

– Det är det enda jag ser nu, tre poäng. Det är trots allt det som det handlar om i slutändan. Det som verkligen är skönt är att vi aldrig ger upp. När de gör mål på sin första målchans så knäcker det mig inte, jag blir bara ännu mer taggad, säger Nilsson.

Han tog Elfsborg tillbaka in i matchen genom sin påpassliga kvittering. En nick från Oscar Hiljemark förlängdes i mål av Nilsson.

Med fem minuter kvar av matchen kunde han sen se Niklas Hult skjuta in segermålet.

– Det är en ny mentalitet som finns i den här upplagan av Elfsborg. Vi har många vinnare i truppen som vägrar ge upp. Fyra poäng efter Helsingborg, vi känner att vi är med trots att spelet inte fungerade i dag.

FAKTA

DÄRFÖR FUNGERADE INTE ELFSBORGS SPEL

Anders Svenssons frånvaro: Landslagsmittfältaren hade feber och missade matchen. Stefan Ishizaki ersatte, men hans passningsspel höll inte samma klass. Elfsborgs spel kom igång först när Hiljemark byttes in, och Ishizaki flyttades ut på kanten.

För dålig rörelse: Lasse Nilsson sprang och kämpade, men fick dålig hjälp av de övriga offensiva spelarna. Johan Larsson och Martin Ericsson turades om att stå stilla, och även Niklas Hult blixtrade till för sällan.

Norrköpings taktik: Den dåliga rörelsen hos Elfsborg gjorde att Norrköping backlinje utan problem vågade flytta upp i planen. Spel­ytorna krympte ytterligare för hemmaspelarna.

Uselt passningsspel: Utan rörelse, inga passningsalternativ. Elfsborg slog bort mängder av bollar. ”VM i felpassningar”, kallade Lasse Nilsson det.

ARTIKELN HANDLAR OM