Elfsborgs gräsprotest – matchen uppskjuten

Foto: Henrik Lundgren
Gräset klipps ned på Örjans vall.
FOTBOLL

HALMSTAD. Den allsvenska matchen Halmstad-Elfsborg senareläggs med minst en halvtimme.

Gräset på Örjans Vall är för högt.

- Elfsborg ifrågasatte att det var fem millimeter över den tillåtna gränsen, så nu klipper vi om gräsmattan, säger matchdelegaten Peter Turin.

Maxgränsen för gräshöjden är 35 millimeter enligt tävlingsbestämmelserna. Den höjden hade Halmstads kommuns gräsklippare misslyckats med att hålla, med fem millimeter.

- 90 procent av gräsmattan är 35 millimeter, men längs kanterna är det på vissa ställen 40 millimeter. Vi tyckte att det räckte att klippa om bara den delen, men Elfsborg och matchdelegaten ville att vi skulle klippa om hela, säger Halmstads klubbdirektör Mikael Kaller.

Just nu klipper två gräsklippare om hela Örjan Valls gräsmatta.

- Vi har sagt att vi kör igång klockan 19.30, helst något tidigare. Men det gäller bara om vi slipper krita om och plocka upp det klippta gräset. Funkar inte det så kan det bli matchstart klockan 20.00 i stället, säger Peter Turin.

Elfsborg protesterade

Elfsborg protesterade direkt vid ankomsten till Halmstad.

- De ifrågasatte gräsets höjd, och sen hade vi ett möte mellan klubbarna och domarna. Det fanns ingen återvändo, det var bara att klippa om, säger Turin.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Vi hade en diskussion i Ljungskile senast de var uppe i allsvenskan. De gillade ju att ha sitt gräs högt. Men det gick aldrig så långt som omklippning.

Hur sent kan ni sätta igång matchen?

– Hur sent som helst egentligen. Den ska ju spelas i kväll.