VAPNET: SLUTET

Elfsborg avgjorde igen under sista kvarten: ”Förr var vi rädda – nu fortsätter vi bara framåt ...”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
KONSTNUMRET Stefan Ishizaki avgör mot Djurgården med ett klackmål. Målet kom i den 85:e minuten. Att avgöra på slutet har blivit en specialitet för Elfsborg.
FOTBOLL

BORÅS. Elfsborg har hittat sitt guldvapen.

Under matchens sista 15 minuter är laget överlägset bäst.

– Förr backade vi hem och var rädda när vi ledde med 2–1. Nu fortsätter vi bara framåt, säger Stefan Ishizaki.

Mot Halmstad nickade David Elm in segermålet i den 96:e minuten. Mot Djurgården i går klackade Stefan Ishizaki in 2–1 i den 85:e.

Elfsborg manglar sina motståndare den sista kvarten och har i år avgjort sex matcher under den tiden. Det har givit tolv poäng extra, utan vilka Elfsborg hade legat på den undre halvan av tabellen.

Total målskillnad under matchminut 75 till slut är imponerande 13–0.

– Vi avgör sent alldeles för ofta för att det skulle kunna vara slumpen, säger Magnus Haglund.

Sportbladets statistik visar att Elfsborg är överlägsna konkurrenterna under den sista kvarten.

Forwards på bänken

Räknas resultatet bara från minut 76 till 90 har Elfsborg hittills i år vunnit tio och spelat åtta oavgjorda – och inga förluster. Det är tio poäng bättre än guldfavoriten Helsingborg.

– Ända sen jag kom till Elfsborg så har vi känt att vi måste skydda en ledning när det börjar närma sig slutet. Är det oavgjort eller liten ledning så har vi backat hem. I år är det annorlunda, vi trycker framåt oavsett om vi leder eller ligger under, säger Stefan Ishizaki.

Anledningen till förändringen är flera. Ishizaki pekar på annorlunda fysträning, en mental styrka, olika spelsystem – och bredden på truppen.

– På bänken har vi två anfallare, James Keene och Amadou Jawo. Två killar som varit ordinarie i de flesta allsvenska lag. Hos oss kan de komma in när det är tio-femton minuter kvar när motståndarna redan är tröttkörda. Då blir det lättare att göra sena mål.

Mot Djurgården var det en olycklig skada på David Elm som ledde fram till segern. När Elm tvingades ut på bår gick Lasse Nilsson upp som ensam anfallare, och plötsligt kunde både han och Ishizaki börja löpa i djupled igen. Lasse Nilssons snabba passning nådde Ishizaki i straffområdet, som klackade in bollen stolpe in.

”Blev inte så hårt”

– Jag har aldrig gjort något liknande mål. Jag hann bara se att Kebba Ceesay täckte den främre stolpen, så då fick jag snabbt bestämma mig för att klacka.

– Det blev inte så hårt och välplacerat som jag hade önskat, men den gick ju in i alla fall.

Nu är Elfsborg bara en poäng efter Helsingborg.

– Vi har guldpotential, inget snack om det, säger ”Ishi”.

FAKTA

DÄRFÖR AVGÖR ELFSBORG SISTA 15 MINUTERNA

BÄTTRE STYRKA OCH ORK

BREDARE TRUPP

OLIKA UPPSTÄLLNINGAR

MENTALA STYRKAN