Rycket – nu är det en guldduell

AIK på väg att hängas av

FOTBOLL

AIK missade chansen att hänga på i den allsvenska toppstriden efter 0-1 mot Elfsborg.

Istället har serien nu förvandlats till en guldduell mellan Elfsborg och Helsingborg som rycker i tabellen.

– AIK har ett otroligt bra lag med sex raka segrar. Men nu har vi sex raka segrar i allsvenskan, säger Anders Svensson i Canal Plus.

Det tog bara fyra minuter för Elfsborg att släcka hemmapublikens hopp på Råsunda. Förre AIK:aren Stefan Ishizaki krigade fram bollen till Lasse Nilsson som kyligt placerade in bollen intill den bortre stolpen.

Bangura bänkad

AIK hade svårt att ta sig igenom Elfsborgs försvar och det var först mot slutet som den riktiga kvitteringsjakten kom igång. Tränaren Andreas Alm bytte in Mohamed Bangura, som haft problem med en fotskada, i jakten och det gav ett nytt offensivt vapen.

– Det var ganska enkelt på Mohamed. Han hade en del smärta i foten och sade att det inte var möjligt att spela 90 minuter. Då var det bara så fort som möjligt in med honom på planen oavsett ställning i matchen, säger tränaren Andreas Alm.

Bäst chans fick dock Teteh Bangura men skyttekungen brände sitt läge i slutskedet. Istället slutade matchen med en uddamålsförlust för hemmalaget.

– De spelar ganska tätt. De mår bra av att samla kraft ganska lågt, då får vi några halvchanser men inte tillräckligt för att vinna, säger Alm.

Sex poäng ner till AIK

Resultatet innebär att AIK tappar i toppstriden och allsvenskan är nu på väg att förvandlas till en ren guldduell. Helsingborg slog IFK Göteborg med 2-1 tidigare på söndagen och rycker nu, tillsammans med Elfsborg, i tabellen.

– AIK har ett otroligt bra lag med sex raka segrar. Men nu har vi sex raka segrar i allsvenskan. Det är naturligt att de trycker tillbaka oss på sin hemmaplan men vi står upp bra, säger Anders Svensson.

HIF leder på 42 poäng, en före Elfsborg som nu har sex poäng ner till trean AIK.

FAKTA

AIK–Elfsborg 0–1 (0–1)

0–1 Lasse Nilsson (4).

Varningar, AIK: Teteh Bangura, Robert Åhman Persson, Martin Kayongo–Mutumba. Elfsborg: Niklas Hult, Anders Svensson, James Keene, Andreas Klarström.

Domare: Michael Lerjéus, Skövde.

Publik: 18 815.

AIK (4–5–1): Ivan Turina – Per Karlsson, Niklas Backman, Alexander Milosevic, Nils–Eric Johansson – Daniel Gustavsson (Gabriel Özkan 64), Helgi Danielsson, Robert Åhman Persson (Mohamed Bangura 59), Daniel Tjernström, Martin Kayongo–Mutumba – Teteh Bangura.

Elfsborg (4–5–1): Ante Covic – Andreas Klarström, Daniel Mobaeck, Andreas Augustsson, Johan Karlsson – Johan Larsson (James Keene 75), Anders Svensson, Stefan Ishizaki (Martin Ericsson 87), Oscar Hiljemark, Niklas Hult – Lasse Nilsson (Amadou Jawo 82).