Elfsborgs mål: Övre halvan

”Blir nästan löjligt att tjata om oss som guldfavoriter”

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
Sågar gulddrömmen Nya tränaren Jörgen Lennartsson med veteranen Anders Svensson under Lennartssons första träning med klubben.
FOTBOLL

BORÅS. Fem a-landslagsmän och en minst lika stark trupp som i fjol.

Då sågas Elfsborgs guldchanser – av nye tränaren Jörgen Lennartsson.

– Vår ambition är så klart att slåss på den övre delen av tabellen, men det blir nästan löjligt att tjata om Elfsborg som guldfavoriter, säger han.

Magnus Haglund har flyttat till Lilleström och kring Borås Arena är det numera Jörgen Lennartsson som styr. Det innebär bland annat att utomhusträningen på Borås Arena är flyttad inomhus till Sjuhäradshallen.

Och – hoppas Lennartsson – minskade förväntningar på allsvenskt guld.

– Det har blivit slentrianmässigt att hela tiden tippa Elfsborg som favoriter. Det måste finnas någon realism. Vi har precis inlett en ny era, vi är nu inne i starten av ett nybygge.

Men ni har förstärkt en redan stark trupp och har fem man med i landslagstruppen till januariturnén?

– Helsingborg vann tre titlar i fjol, de har kanonspelare på väg in. De vann allt som man kan vinna och förstärker. Det vore konstigt om inte de är favoriter.

Du försöker lägga över favorittrycket på andra alltså?

– Haha. Nej, det handlar inte om det. Men det har blivit en grej, det går på ren rutin att tippa Elfsborg.

Elfsborg har i många år nu inte pallat för trycket, är omgivningens förväntningar något som ni kommer att prata om?

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi kan inte göra mycket åt vad omgivningen tycker.

”Två anfallare”

Lennartsson gjorde i går sin första fotbollsträning med den nya klubben.

– Vi ska bygga vidare och spela en passningsrik fotboll. Ett varierat passningsspel med bra possession blandat med djupledsspel. Och två anfallare.

4-4-2 alltså?

– Nja, två forwards. Sen får vi se om det blir 4-4-2 eller 4-4-1-1. Vi har tänt en brasa nu som ska brinna hela säsongen. Sen får vi se vilken tid det tar att få alla pusselbitar på plats.

FAKTA

SÅ ÄR LÄGET I ELFSBORG:

Lasse Nilsson, Martin Andersson, Andreas Augustsson och Andreas Klarström rehabtränar. De ska vara tillbaka i full träning lagom till träningslägret på Teneriffa som inleds den 30 januari.

Nyförvärven Stefan Larsson, Joackim Jörgensen och Viktor Claesson gjorde i går sin första fotbollsträning med sitt nya lag.

Truppens 28 spelare ska bantas ner till 22-24. Bland de som förväntas försvinna, antingen genom försäljning eller utlåning, finns James Keene, Anders Wikström och Joel Johansson.