Här vaknar favoriten

Efterlängtad seger för Elfsborg: ”Det här var verkligen välbehövligt”

Foto: BILDBYRÅN
ÄNTLIGEN, ELFSBORG Lasse Nilsson kramas om av glada lagkamrater efter att ha inlett målskyttet mot Kalmar i går. 3–0-segern var Elfsbors första efter omstarten. ”Vi har haft några tuffa veckor men stod upp i dag”, säger Nilsson till Sportbladet.
FOTBOLL

Inför sommaruppehållet tyckte Lasse Nilsson att det skulle vara väldigt dåligt om Elfsborg tappade sin åttapoängsledning på 18 återstående matcher.

Sen tappade Elfsborg ­åtta poäng på tre matcher.

– Det här var verkligen välbehövligt, säger ­Lasse Nilsson efter stensäkra 3–0 över Kalmar.

En förlust till hade kunnat bli förödande men Kalmar tilläts aldrig att ens vara nära att hota på Borås arena.

– Vi har haft några tuffa veckor men stod upp i dag. Vi hade gått härifrån och varit överlyckliga med 1–0 som vi slitit oss till men får man välja får det gärna se ut så här. Vi borde kanske ha gjort ett-två mål till, säger Lasse Nilsson.

Han nickade in det tidiga ledningsmålet som snabbt följdes upp av ett tursamt självmål och sen bäddade Lasse för avgörande 3–0 med en elegant dribblingsuppvisning. Duktige kantspelaren Viktor Claesson satte trean säkert.

”En lång säsong”

– Vårt spel är beroende av att vi har en aggressiv press och gör maxlöp när vi förlorar bollen. Då blir det inte kontringarna som det blev mot Åtvid och Kalmar förra matchen, förklarar Nilsson skillnaden mellan gårdagens uppvisning och de tre senaste usla insatserna.

– Möjligt att det smög in sig lite övermod efter våren. Det är en lång säsong och man kan inte ha toppform hela året men att vi skulle dippa så djupt som vi gjorde mot Åtvidaberg och andra halvlek mot Kalmar är för dåligt.

– Det värsta man vet är att förlora fotbollsmatcher. När det är så här tätt spelschema betyder form en hel del. Vi kände att vi inte haft någon jätteform.

”Vände mot Dacia”

Vändningen kom i Europa league mot Dacia från Moldavien trots förlust med 0–1.

– Mot det moldaviska gänget senast såg man att alla var där och krigade igen. Vi var tillbaka där vi måste vara arbetsmässigt även om vi förlorade.

Under hela den hotande krissituationen har Elfsborgs spelare sökt stöd i tabellen.

– Det var ändå en hälsosam självsäkerhetskänsla i att vi hade de här poängen ner. Men kanske smög sig någon form av bekvämlighet in sig, säger Lasse Nilsson.

Som trots överlägsenheten inte kände sig helt säker förrän han spelat fram Claesson.

– Hade de fått 2–1 är det match men när vi fick göra 3–0 kändes det att butiken var stängd.