Sanningen bakom Elfsborgs vändning

Söndag: Vägrade kommentera Svensson Nu: Erbjuder storstjärnan ett nytt kontrakt

FOTBOLL

Elfsborg gör en helomvändning kring Anders Svenssons framtid.

Sportbladet kan avslöja turerna bakom den uppkomna situationen.

– Jag har fått besked och det var det jag ville ha, säger Anders.

Enligt Anders Svensson finns det inga problem mellan honom och tränaren Jörgen Lennartsson: ”Vi kommer väldigt bra överens”.

Efter söndagens fansaktion på Borås Arena – ”No taco – no party” – kunde varken tränaren Jörgen Lennartsson eller ordföranden Bosse Johansson ge klart besked om Anders Svenssons framtid. På raka frågor om de skulle ge honom nytt kontrakt eller ville ha kvar honom blev svaren ”Inga kommentarer”.

Tränaren ville avvakta

I går förändrades allt då både tränare Lennartsson och ordförande Johansson bekräftade för Borås Tidning att de vill ha Anders kvar och att han kommer erbjudas ett nytt kontrakt.

För Sportbladet berättar Bosse Johansson om de märkliga turerna som pågått i månader:

– När frågan kom upp långt tidigare ville Jörgen avvakta kontraktsdiskussionen med Anders till efter Champions League-kvalet. Jörgen ville ha fokus på nuet. Jag som ordförande och Stefan Andreasson som klubbdirektör bejakade då det.

”En legendar”

Men allteftersom situationen utvecklades – med upprepade utspel i medierna från Anders sida – insåg Johansson att situationen blev ohållbar:

– För två veckor sedan tog jag ett snack med Anders. Där fick jag veta exakt hur han ser på framtiden. Då kom jag fram till att vi kan inte vänta med en sådan här fråga när det gäller Anders, det är en legendar som betyder oerhört mycket för människorna i Borås och för föreningen Elfsborg.

– I förra veckan pratade jag med Jörgen som också insåg att vi kan inte vänta, det är viktigt att vi tar det här nu. Men när frågan dök upp efter matchen i söndags ville vi inte att Anders skulle få höra det via medierna utan direkt från tränarna, säger Bosse Johansson.

Träffade tränartrion

I går träffades så Jörgen Lennartsson, assisterande tränaren Peter Wettergren och Anders Svensson.

– Man kan säga att klubben och tränarna har sagt de vill att jag ska spela i Elfsborg nästa år. Så nu har jag i alla fall fått besked och det var det jag ville ha. Sedan pratar vi mer detaljer längre fram när Stefan (Andreasson, klubbdirektören) kommer hem, säger Anders.

Han vill också förtydliga att relationen med Jörgen Lennartsson är god.

– Vi kommer väldigt bra överens. Att jag inte startade mot Malmö var ett gemensamt beslut och kanske mest mitt beslut då jag hade problem med låret som inte alls kändes bra, säger Anders Svensson.

FAKTA

Fansens taco-kampanj

Anders Svenssons framtid i Elfsborg har varit osäker. I samband med söndagens match mot Syrianska drog supportrarna igång sin kampanj:

Sången: Utöver de vanliga hyllningarna skanderade fansen också ”Vi vill ha, Anders kvar” vid upprepade tillfällen.

Banderollen: ”No taco – no party” stod det i stora svarta bokstäver. En anspelning på Svenssons smeknamn ”Taco”.

Sociala medier: Samma dag som 5–1-segern mot Syrianska startades även en Facebook-grupp med namnet ”No taco, no party”. Enligt beskrivningen ett ”upprop för Anders Svenssons självklara fortsättning i IF Elfsborg”. I går hade över 2 800 medlemmar gett sitt stöd.