Celtic-pampens svar på Elfsborgs hot

”Går inte att blunda för att situationen är märklig”

Peter Lawwell.
FOTBOLL

Celtic-tränaren Neil Lennons utspel om Mohamed Bangura har fått Elfsborgs ledning att rasa.

Nu svarar Celtics vd, Peter Lawwell, på kritiken.

– Det gör mig ledsen att de känner så, men man kan inte blunda för att situationen är speciell, säger han till Sportbladet.

Det var när det blev klart att Elfsborg ställs mot Celtic i den tredje kvalomgången av Champions League som det skotska lagets tränare, Neil Lennon, berättade att han tycker Mohamed Bangura gör "smartast i att inte spela" matchen.

En kommentar som Elfsborgs ordförande Bosse Johansson inte hade mycket till övers för.

– Om Lennon tar kontakt med Bangura inför matchen och försöker få honom att inte spela så är vi beredda att ta det som ett ärende till Uefa, sa han till Sportbladet.

”En delikat situation”

Celtics vd, Peter Lawwell, säger att kritiken gör honom ledsen, men att han står på tränaren Lennons sida.

– Han fick frågorna på presskonferensen och svarade ärligt. Det är inget mer med det. Det här är en väldigt speciell situation som ingen hade kunnat förutse. Jag vill understryka att vi har en väldigt god relation med Elfsborg, men i min värld så är det logiska att han inte spelar.

Varför?

– Att spela en match av sådan här dignitet ... jag tror att det blir psykologiskt jobbigt för honom. Tänk dig att han kommer till Celtic Park och gör det matchavgörande målet. Det är en delikat situation.

Men är det inte problematiskt att en tränare vill ringa en motståndare och be honom att inte spela matchen?

– Det handlar inte om att vi vill övertala honom till att avstå spel, utan mer att prata med honom om hela grejen. Det går inte att blunda för att situationen är väldigt märklig, säger Lawwell.

Ångrar sig

Han berättar att det i Skottland finns en slags hederskodex, en "gentlemans agreement" om att man inte spelar matcher mot det lag man är utlånad från. Därför skrevs ingen klausul in i kontraktet.

– Om Mohamed spelar mot oss blir han den första någonsin att möta sin egen klubb. Vad jag vet har det aldrig hänt förut. Men så här i efterhand så … självklart borde vi ha skrivit in en klausul.

Mohamed har själv sagt att han ser fram emot att möta Celtic...

– Han kanske inte har tänkt igenom det ordentligt. Han är en Celtic-spelare, vi lånade ut honom för att han skulle få speltid och sedan komma tillbaka hit i januari. Att spela mot ens eget lag, klart att det är problematiskt, säger Lawell.

ARTIKELN HANDLAR OM