”Pinsamt av Celtic”

Nya tuffa psykningar mot Bangura – i natt fick han stöd av sina lagkamrater

Startar i kväll. Mycket pekar på att Mohamed Bangura spelar från start i kväll. Cirkusen kring 24-åringen har varit stor sedan det blev klart att Elfsborg ska möta Celtic, klubben han är utlånad från. Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

GLASGOW. In i det sista försökte Celtic stoppa Mohamed Bangura, 24.

Elfsborg fortsatte att bita ifrån. Sent i går kväll stöttade spelarna öppet lagkamraten.

– Vi kommer vara tio spelare bakom Mo på planen, säger Johan Larsson.

– Celtics agerande har varit pinsamt, säger Lasse Nilsson.

Sent i måndags kväll vädjade Celticordföranden Peter Lawwel åter till Elfsborgsledningen och ordföranden Bosse Johansson via ett långt mejl att Boråsklubben inte skulle låta anfallaren spela i kväll.

– Jag tillbakavisade artigt men bestämt deras önskemål, säger Johansson.

Attacker i media

Tisdagens sportsidor i skotska The Sun och Daily Record toppades av Celticspelaren Joe Ledleys angrepp på Bangura bara för att följas upp av lagkamraten Charlie Mulgrew på en presskonferens i går:

– Om jag hade varit Bangura skulle jag inte ha spelat. Det handlar om lojalitet, sa Mulgrew.

När Elfsborg sent på tisdagskvällen tränade under tunga moln på Celtic Park gjordes allt för att skydda och försvara Mohamed Bangura.

24-åringen behövde inte ställa upp på några intervjuer i den mixade zonen och det tidigare försvaret från klubbens ordförande löpte vidare som en röd tråd via tränaren Jörgen Lennartsson och spelarna.

”Celtic gör allt”

– Självklart handlar det här om psykningar från Celtic. Det är en så viktig match för Celtic att de gör allt för att vinna, säger Lennartsson.

– Mo är glad och mår bra. Han tycker om när det hettar till och blir lite extra krydda. Jag är inte ett dugg orolig.

Högerbacken Johan Larsson:

– Vi lägger inte någon fokus på att det är hans gamla lagkamrater...men om det smäller extra kring Mo så kommer det smälla tillbaka. Vi kommer vara tio andra som backar upp honom.

Flera av spelarna menade till och med att uppmärksamheten kring Bangura kan gynna Elfsborg.

– Spelarna runt Mo kommer nog att få extra utrymme och tid, säger Lasse Nilsson som dock sågar Celtics alla olika utspel:

– Jag tycker att Celtics agerande varit löjligt. Det har varit oprofessionellt och arrogant att de inte tänkte på det när de förhandlade med Elfsborg. Det blir pinsamt.

Revanschlust

James Keene pratade med Bangura tidigare under dagen och beskrev anfallskollegans känslor:

– Mo vill visa att Celtic gjorde fel som släppte i väg honom till Elfsborg. Mo är hungrig att visa vad han kan, det kan vi utnyttja. Han är ute efter revansch.

FOTNOT: Champions League-kval, tredje omgången, match 1 av 2: Celtic–Elfsborg Kanal: TV 10 20.45

FAKTA

Turerna kring Mohamed Bangura

Fredag 19 juli:

Den tredje kvalomgången till Champions League lottas och det blir klart att Elfsborg ställs mot Celtic – klubben som Mohamed Bangura är utlånad ifrån.

Celtics tränare, Neil Lennon, säger att anfallaren ”gör smartast i att inte spela”. Ett uttalande som får Elfsborgs klubbledning att rasa.

– Om Lennon tar kontakt med Bangura inför matchen och försöker få honom att inte spela så är vi beredda att ta det som ett ärende till Uefa, säger ordförande Bosse Johansson till Sportbladet.

Celtics vd, Peter Lawwell, backar Lennon när Sportbladet ringer upp:

– Klart att det är problematiskt att spela mot ens eget lag, sa han.

Lördag 27 juli:

Bangura talar ut inför det infekterade mötet.

– Jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra, sa han till Sportbladet. Tränaren Jörgen Lennartsson slår fast att Bangura kommer att bli uttagen i truppen och spela matchen.

Måndag 29 juli:

Bosse Johansson berättar att Peter Lawwell, sent på kvällen, skickat ett mejl till honom med nya påtryckningar.

I går:

Celtics svenske assisterande tränare, Johan Mjällby, tar ställning i frågan.

– Jag hade spelat Bangura alla dagar i veckan om jag varit tränare i Elfsborg, sa han till Borås Tidning.

Lagen håller presskonferens inför matchen. Neil Lennon försäkrar den samlade presskåren om att han inte kontaktat Bangura personligen. Jörgen Lennartsson upprepar det han sagt flera gånger tidigare: ”Bangura är vår spelare”.

Sammanställning: Andreas Käck