Svensson hoppas på en ny Europa-era

”Alla framgångar ökar chansen”

Foto: Bildbyrån
Anders Svensson.
FOTBOLL

GLASGOW. En Europaframgång är viktig för Elfsborg, men även för att öka chanserna för svenska klubblag kommande år.

– När jag lägger av vill jag kunna och åka och se europeisk toppfotboll hemma i Sverige, säger Anders Svensson, 37.

Sverige ligger just nu på 23:e plats i klubbrankingen, men avstånden uppåt i tabellen är inte så stora.

Skulle Elfsborg (eller något av de andra svensklagen) ta sig till något av gruppspelen ger det på nytt värdefulla poäng i rankingen.

– Vi imponerade mot Daugava, men jag blev jäkligt glad över vad Häcken och Gefle presterade också. Det är viktigt för svensk fotboll. Det kan jag till och med säga av egoistiska skäl, säger Anders Svensson.

Hur menar du?

– När jag var yngre följde jag Blåvitt i Europacuperna. Det vill jag kunna göra på nära håll med svenska lag när jag lagt av att spela också. Alla framgångar nu som underlättar för de svenska lagen ökar den chansen.

Kan få bra seedning

Skulle Elfsborg lyckas bra den här säsongen (seger mot Celtic garanterar redan en plats i Europa Leagues gruppspel) och, till exempel bli svenska mästare igen i höst, ökar chanserna rejält att Elfsborg blir ett av tio seedade lag i Champions Leaguekvalet nästa sommar – en jättefördel.

– Tveksamt om jag hinner få vara med om det som spelare, säger Anders Svensson med ett leende.

Omöjligt borde det verkligen inte vara.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer Svensson och Elfsborgsledningen träffas efter de två matcherna mot Celtic för att slutförhandla om ett nytt kontrakt på 1+1 år för landslagsmittfältaren.

– Vi vet var vi har varandra och det finns inga stora grejer som vi behöver förhandla om. Men vad vi diskuterat för kontraktsdetaljer tänker jag inte kommentera, säger Svensson.

– Vi får se när vi hinner ta tag i det praktiskt, schemat är ganska hektiskt de närmaste veckorna.

FOTNOT: Champions League-kval, tredje omgången, match 1 av 2: Celtic–Elfsborg Kanal: TV 10 20.45

FAKTA

Sportbladet granskar: Här är systemet som tar de allsvenska lagen allt närmare Champions League

UEFA-Koefficienten

Ländernas Uefa-koefficient grundas på förbundens resultat de senaste fem Champions League- och Europa League-turneringarna. Det är den som avgör i vilket skede ländernas klubbar går in i de europeiska turneringarna. En bra koefficient = direktplatser till Champions League (England, Spanien till exempel). En dålig koefficient = Inga direktplatser till Champions League och svårare förutsättningar att nå Europa League (Sverige, Albanien till exempel).
 

Poängsystemet

1. Varje lag får två poäng för en vinst, och en poäng för ett kryss (poängen halveras för kvalmatcher). 2. Klubbar som går bortom gruppspelet får tre

poäng för varje runda de avancerar. 3. Klubbarna som når gruppspelet i Champions League får fyra poäng, och fyra extra om de är bland de 16 sista lagen. 4 Hur koefficienten räknas ut: Koefficienten är ett genomsnitt. Det räknas ut genom att dela antal poäng som ett land samlat in, med hur många klubbar som deltagit i Europa League och Champions League under en säsong. Resultatet blir sedan sammanräknat med resultaten för de senaste fyra säsongerna, för att få fram den sammanlagda koefficienten.

Sverige närmar sig Champions League:

Sverige ligger just nu på 23:e plats bland Uefas medlemsländer. Det är långt ifrån direktplatser till de europeiska cuperna. Men de senaste två säsongerna har vi haft ett utmärkt koefficient-poängsnitt, och plockar placeringar i rask fart. AIK och Helsingborgs fina resultat i Europa League förra året, och faktumet att vi har fyra lag kvar i årets europeiska turneringar, tyder på en bra trend. Håller vi vårt snitt på drygt fem poäng per säsong, som vi gjort under de senaste två åren, i ytterligare tre säsonger så förbättrar vi våra möjligheter att komma ut i Europa. Håller Sverige snittet i tre år till kan vi med lätthet nå en 15:e-plats i rankningen. Det skulle innebära att två svenska lag får kvala till Champions League. Skulle vi nå en 12:e-plats, vilket blir vanskligare, får vi en direktplats till turneringen.

MILJONREGN ÖVER SVENSK FOTBOLL?

Att kvalificera sig till Champions League innebär, utöver högklassig fotboll, i runda slängar 100–200 miljoner kronor till den deltagande klubbens kassa.

ARTIKELN HANDLAR OM