Ingessons kritik mot Erik Hamrén

”Anders borde vara med i landslaget”

Foto: BILDBYRÅN
Elfsborgs Arjan Mostafa får instruktioner av veteranen Anders Svensson.
FOTBOLL

ESTEPONA. Anders Svensson, 37, blir nyckeln i Elfsborg i år igen.

Klas Ingesson, 45, hyllar veteranen och kritiserar Erik Hamrén.

– Anders borde vara med i landslaget. Han är lika perfekt förebild för de yngre mittfältarna som Glenn Strömberg var för mig i landslaget.

Klas Ingesson.

I kväll spelar Elfsborg, som gått igenom en mindre revolution (nio spelare försvunnit) säsongens första match, mot Steaua Bukarest i Marbella.

Vid tisdagens träning tog en lätt skadad Anders Svensson plats i andrauppställningen tillsammans med en uppsjö yngre talanger som mittfältaren aktivt coachade på planen.

– Han vet hur jag vill att vi ska spela, säger Ingesson. Han kan det. Därför får andra det testet mot Steaua Bukarest. Anders spelar mot Dynamo Kiev (senare i veckan).

Det finns säkert Elfsborgssupportrar som undrar hur mycket Anders Svensson kommer spela i år.

– Orkar han och är på samma nivå som tidigare, då spelar han, självklart. När Anders Svensson är i form finns det ingen bättre spelare i allsvenskan. Jag skulle aldrig ha tackat nej till att ha honom i landslaget.

Tycker du att Hamrén skulle ha kört vidare med Svensson?

– Ja, verkligen. Anders är ett föredöme att ha i truppen, även om han inte hade spelat. När han spelar i landslaget så presterar han. Han hade varit perfekt för att pusha en kille som Albin Ekdal.

– Det var så jag hade det med Glenn Strömberg när jag kom in i landslaget. Han var min idol, han visade vägen för mig, säger Ingesson.

Anders Svensson säger till Sportbladet att han respekterar Erik Hamréns beslut fullt ut, men också:

– Jag hade kunnat tänka mig att fortsätta i landslaget om Erik hade velat det. Jag har ju haft en roll de senaste åren där jag inte fått spela från start lika ofta. Det hade inte varit några problem att acceptera det.

– Samtidigt har Hamrén många parametrar att ta hänsyn till: långt till nästa tävlingsmatch, mästerskap, min ålder och andra spelare, säger Svensson.

Inte helt olik situationen i Elfsborg.

– Jag gillar min roll här nu. Det är roligt att vara ute på planen och ge de yngre spelarna lite råd och tips. De lyssnar och är entusiastiska, de vill lära sig. Det är riktigt kul.

FAKTA

Elfsborg-Steaua Bukarest

Marbella, avspark 18.00, onsdag

Laget, så tränade Elfsborg: Kevin Stuhr-Ellegaard-Johan Larsson, Daniel Mobaeck, Sebastian Holmén, Niklas Hult-Marcus Rohdén, Viktor Claesson, Henning Hauger-Simon Hedlund, Mikkel Beckmann, Lasse Nilsson.

Managern Klas Ingesson om målsättningen med matchen:

– Kan vi hålla ett bra försvarsspel 20-25 minuter i varje halvlek och göra något mål så är jag jättenöjd. Jag vill se att vi har en struktur. Det blir ett bra test, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM