Ingesson vann ”1994-mötet”

FOTBOLL

FALKENBERG/STOCKHOLM. Publikrekord, en intakt målsvit – men inga poäng mot Klas Ingessons Elfsborg.

Henrik Larssons Falkenberg var nära att skrälla på hemmaplan men förlorade, 2–3.

– Vi står lite för still och beundrar i stället för att gå dit och vara rejäla. Vi var bättre i det spelet direkt efter deras 1-0, säger Larsson.

Det var ett tag upplagt för en riktig hemmafest. Falkenberg satte publikrekord och fortsatte att göra mål på hemmaplan – men tappade ledningen mot Elfsborg.

I andra halvlek kom boråsarna ikapp och vann till slut bekvämt mot nykomlingen.

– Vi vet att om vi gör det vi ska så ska vi vinna den här matchen, sade Elfsborgs lagkapten Johan Larsson.

Rohdén vände matchen

Och hans lag gjorde vad det skulle – i alla fall i vissa perioder. Som vid ledningsmålet efter fyra minuter och när Marcus Rohdén gjorde både 2–2 och 3–2 i början av den andra halvleken.

– Vi startade matchen ganska bra och fick ett tidigt mål, men vi blev för bekväma och tappade kontrollen. I andra halvlek spelade vi upp oss och förde spelet, sade Rohdén.

Falkenberg rubbade i alla fall det förmodade topplaget. FFF gjorde mål för 43:e seriematchen i rad (40 i superettan och tre i allsvenskan) på hemmaplan. Och ledde ett tag med 2–1. Men bara i tio minuter.

Sen kom Marcus Rohdéns två mål.

– Vi snackade ihop oss i halvtid och sade att vi skulle springa mer och vinna fler bollar. När vi gjorde det tog vi över matchen och sen kändes det ganska lugnt, säger Rohdén.

Publikrekord

Falkenberg fick i alla fall fira en sak under måndagen. Några tusen Elfsborgssupportrar hjälpte nämligen till att fylla Falkenbergs IP. 5406 åskådare såg matchen – att jämföra med de 5288 som kom för superettanderbyt mot Halmstad för två år sedan.

Elfsborg hade gjort flera ändringar i sin startelva. Jämfört med det lag som inledde i matchen mot Helsingborg senast (seger 1–0) flyttades Lasse Nilsson, Niklas Hult och Sebastian Holmén till bänken. Trion Andreas Klarström, Daniel Mobaeck och Simon Hedlund kom in.

– Jag tycker att det säger ganska mycket, sade Johan Larsson.

– De som kommer in gör det riktigt bra och bidrar verkligen till att vi vinner. Förra året hade vi fler spelare, kanske 18 man som alla "borde" vara med i en allsvensk startelva. Nu har vi lite färre spelare men alla vet sina roller.

Henrik Larsson var inte nöjd med försvarsspelet i matchen.

– De här killarna gör sitt absolut bästa för Falkenberg varje gång de går ut. Det är lite tråkigt att vi inte kan vara mer alerta i en sådan situation när vi vet att Elfsborg kommer trycka framåt och sätta oss lite under press. Vi står lite för still och beundrar i stället för att gå dit och vara rejäla. Vi var bättre i det spelet direkt efter deras 1-0.

FAKTA

Falkenberg–Elfsborg 2–3 (2–1)

0–1 självmål (4), 1–1 Anton Wede (24), 2–1 Stefan Rodevåg (38), 2–2 Marcus Rohdén (47), 2–3 Marcus Rohdén (61).

Varningar, Elfsborg: Viktor Claesson, Jon Jönsson, Henning Hauger.

Domare: Mohammed Al–Hakim, Köping.

Publik: 5 406.

Falkenberg (4–5–1): Otto Martler – Tibor Joza, Daniel Johansson, Tobias Karlsson, Adam Eriksson – Calle Wede (Carl–Oscar Andersson 75), Anton Wede (Johannes Vall 65) , David Svensson, Dan Keat, Christoffer Carlsson (Stefan Rodevåg 17)– Andrés Thorleifsson.

Elfsborg (4–3–3): Kevin Stuhr Ellegaard – Johan Larsson, Daniel Mobaeck, Jon Jönsson, Andreas Klarström – Viktor Claesson (Adam Lundqvist 84), Anders Svensson, Henning Hauger – Simon Hedlund (Arber Zeneli 59), Viktor Prodell, Marcus Rohdén.